Borba protiv korupcije i diskriminacije je neophodna

Povodom Međunarodnog dana suzbijanja rasne diskriminacije, u Gradskoj kući se održava javna nastava za učenike zrenjaninske Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković“. Zamenica ombudsmana Irena Tapavički razgovarala je s njima o dečijim pravima i ravnopravnosti spolova, kao i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada.

 

      

 

Prema njima, pitanje rasizma je važno jer je to jedan od oblika diskriminacije i netolerancije. Takođe, deca moraju biti svesna svojih prava i prava drugih. Svaka osoba ima pravo da bude jednaka, bez obzira na boju kože, religiju, nacionalnost, pol, ekonomski status, ali sa druge strane svaka osoba mora poštovati ista prava. To je ujedno i odlična prilika da se tinejdžeri informišu o Nacrtu verzije Zakona o dečjim pravima i Deklaraciji o dečijim pravima.

 

      

 

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada podseća da još uvek postoje refleksije nacionalizma i fašizma, čak 67 godina od pobede nad njima. Ovo uključuje rasizam, ali takvo ponašanje nije kažnjavano na pravilan način, pa su česti incidenti u vezi sa tim pitanjem, generalno, ne samo u Srbiji. Na Balkanu možda nema toliko izvornog dubokog korenskog rasizma, jer nema pripadnika drugih rasa, ali mlade ljude treba informisati, podučavati i odgajati na način dobrih racionalnih odnosa.

 

Dobar primer za ovo je prva javna lekcija o holokaustu koju je održala zrenjaninska Gimnazija a Ustavni sud Republike Srbije trebalo bi da zabrani sve krajnje desničarske, fašističke, rasističke, nacionalističke grupe i spreče idealizaciju nekih pojedinaca koji vode takve grupe.