Obeležen Dan Evrope

Povodom 9. maja, Dana Evrope, gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada, Aleksandar Marton, organizovali su prijem za Emila Varadija, sekretara Prve ambasade Republike Mađarske u Srbiji i Tomaša Kilianskog, glavnog savetnika za regionalni razvoj Programa 2 regionalnog socijalno-ekonomskog razvoja Srbije.

 

 

Marton je istakao da je svaki sastanak sa predstavnicima zemalja EU važan iz više razloga, jer su to zemlje, naši susedi i zemlje sa kojima sarađujemo.
- Evropska unija je dobro rešenje za Republiku Srbiju i tokom razgovora smo zaključili da je širenje o EU potrebno da bi se javnost obavestila o tome i njegovim vrednostima, prednostima, uprkos nekim nedostacima. Međutim, ono što je važno za Zrenjanin jeste privlačenje investitora, a 95% njih u našem gradu je iz zemalja EU, a to su najbogatije zemlje sveta i moramo da nastavimo saradnju sa njima, a glavni cilj je bolji život u Zrenjaninu i celoj zemlji i otvaranje novih radnih mesta - rekao je Marton.

 

Emil Varadi istakao je da je njegova županija dosad podržavala našu zemlju na putu ka EU iskazujući, istovremeno, i pozitivne utiske o Zrenjaninu. Pristupanje Srbije zaista se podržava, jer je za Mađarsku važno imati još jednog razvijenog suseda EU.

 

 

Tomaš Kilianski pohvalio je lokalnu vlast za dostignuća u prethodnim godinama, imajući u vidu socijalnu i ekonomsku situaciju.

 

Današnji razgovori obuhvatali su pretnje i mogućnosti EU integracija Srbije na osnovu iskustava Mađarske i Poljske.

 

U samom srcu centra grada organizovana je „Otvorena ulica Evrope“, kao i koncert školskog hora „Josif Marinković“ i orkestra „Arhaik“ u Gradskoj bašti.