Futsal u Zrenjaninu: četiri reprezentacije na kvalifikacionom turniru za Prvenstvo Evrope

Reprezentacije Portugala, Poljske, Grčke i Srbije u futsalu juče su u Zrenjaninu odigrale prve utakmice u okviru kvalifikacionog turnira za učešće na Prvenstvu Evrope 2014. godine. U premijernom meču, u novoj hali sportova – "Kristalnoj dvorani" – Portugalci su visoko porazili Grčku – 6:1, dok je domaća reprezentacija Srbije savladala Poljsku 2:0 i istakla kandidaturu za prvo mesto na turniru koje vodi direktno na Evropsko prvenstvo u belgijskom Antverpenu naredne godine.
 
 
Iako su, prema rejtingu na svetskoj FIFA rang listi futsala, Portugalci svakako prvi favoriti turnira, predvođeni možda i najvećom evropskom futsal zvezdom, Rikardinjom, u taboru naše reprezentacije su optimisti i veruju da imaju snage za sve tri pobede i podvig u kvalifikacionoj grupi. U slučaju da ipak ne ostvarimo željeni plasman, ostaje mogućnost doigravanja dve baraž utakmice u septembru, koju će steći drugoplasirana ekipa sa turnira u Zrenjaninu.
 
Sve utakmice igraju se u "Kristalnoj dvorani", a ulaz je besplatan.
 
Raspored utakmica na turniru:
 
Sreda, 27. mart 2013.      Srbija – Poljska 2:0,  Portugal – Grčka 6:1
Četvrtak, 28. mart 2013.  Srbija – Grčka (19.00 h), Portugal – Poljska (16.30 h)
Subota, 30. mart 2013.    Srbija – Portugal (19.00 h), Poljska – Grčka (16.30 h)
 
Za one koji su, možda, slabiji poznavaoci ovog sporta, radi se o sve popularnijem fudbalu u dvorani - "malom fudbalu", koji se igra na dimenzijama rukometnog terena, dimenzija dužine 38-42 m i širine 18-22 m, a u sastavu jedne ekipe na terenu su 4 igrača i golman. Utakmica se igra u trajanju 2 puta po 20 minuta. U Srbiji se futsal takmičenja zvanično organizuju pod okriljem Fudbalskog saveza Srbije, a sport je popularan i u našem gradu, zahvaljujući ekipi SAS koja je niz sezona nastupala u elitnom društvu – prvoj futsal ligi Srbije.