Gradonačelnik na konferenciji u Ankari: dometi u oblasti socijalne zaštite u regionu

U organizaciji Asocijacije lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS), čija je članica i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), članovi predsedništva SKGO - gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak, Beograda Dragan Đilas i predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović boravili su od 28-30. marta u glavnom gradu Turske, Ankari. Povod je bio učešće na konferenciji "Usluge lokalnih samouprava u oblasti socijalne zaštite protiv krize u EU", na kojoj su, osim predstavnika SKGO učestvovali i predstavnici drugih regionalnih asocijacija lokalnih vlasti i samouprava, gradonačelnici i predsednici turskih opština. U okviru Konferencije održana je i panel diskusija "Opštinski/gradski projekti u oblasti socijalnih usluga". Domaćin skupa bio je Ezgen Keskin, predsednik NALAS-a i gradonačelnik grada Jildirim, s kojim se sastao i gradonačelnik Zrenjanina.  
 
 
   
 
Svoje učešće na Konferenciji, gradonačelnik Bošnjak opisuje kao "korisnu razmenu iskustava između lokalnih sredina s različitim stepenom ekonomskog razvoja, a posmatrano u odnosu na državne ekonomije".
"Zemlje jugositočne Evrope, od kojih su neke članice EU, a neke nisu, imaju nimalo prijatan zadatak da rešavaju probleme s kojima se i mnogo razvijene zemlje susreću, a ti su problemi upravo u oblasti socijalne zaštite. Nivo socijalne zaštite i socijalne brige o širem sloju stanovništva označava, praktično, stepen napretka ekonomije. U našem slučaju, mi možemo da se pohvalimo određenim praksama, koje smo usvojili ovogodišnjim budžetom, a možemo da upoznamo i neke veoma pozitivne primere prakse u drugim sredinama, kao što je Turska, zemlja domaćin ovog skupa", rekao je gradonačelnik Bošnjak i dodao da sistem socijalne zaštite u ovoj zemlji funkcioniše već od predškolskih i školskih ustanova, pa se zatim prenosi na ustanove za zbrinjavanje socijalno ugroženih i starih lica.
 
    
 
"Između svega toga vlada jedna široka lepeza odnosa u kojima su implementirani i podtrška nevladinom sektoru, organizacija susreta i takmičenja, festivala, uz značajan nivo investicija u samu infrastrukturu koja je u vezi sa ovom oblasti. Karakteristika u Turskoj, za razliku od nas, je da su sve procedure maksimalno pojednostavljene, što se reflektuje i na komunalne investicije i obnavljanje i održavanje objekata i ustanova namenjenih socijalnoj zaštiti".
 
Gradonačelnik Zrenjanina je, tokom boravka u Ankari, posetio i ambasadu Republike Srbije u Turskoj i tom prilikom razgovarao s našim ambasadorom u ovoj zemlji, Dušanom Spasojevićem. 
 
 
Organizator skupa u Ankari, NALAS, jeste svojevrsna mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope. Ova mreža trenutno okuplja 15 asocijacija lokalnih vlasti koje predstavljaju oko 4000 jedinica lokalne samouprave. Sekretarijat NALAS-a nalazi se u Skoplju i odgovoran je za koordinaciju i implementaciju aktivnosti Mreže. NALAS je osnovan 2001. godine nakon prvog zasedanja Foruma gradova i regija jugoistočne Evrope (Skoplje, novembar 2000. godine) koji je organizovao Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Mreža je formirana pod okriljem Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i Saveta Evrope. U početku je funkcionisao kao neformalna organizacija koja je održavala redovne sastranke, seminare i treninge, dok je u julu 2005. godine postao zvanično registrovana asocijacija sa sedištem u Strazburu.
 
NALAS aktivno promoviše decentralizaciju u saradnji sa višim nivoima vlasti i međunarodnim organizacijama, uzevši u obzir lokalnu samoupravu kao ključni faktor u procesu tranzicije koji se odigrava u brojnim zemljama jugoistočne Evrope. NALAS pomaže pri izgradnji partnerstava u svrhu stabilizacije u regionu, kao i u procesu evropskih integracija.
 
Stalna konferencija gradova i opština je članica NALAS-a i aktivno učestvuje u aktivnostima ove mreže putem svojih predstavnika.