Saopštenje - uredba o energetski zaštićenom kupcu

Odeljenje za poslove društvenih delatnosti Gradske uprave Zrenjanin saopštava da je Vlada Republike Srbije, na sednici od 21. marta 2013. godine, donela Uredbu o energetski zaštićenom kupcu, koja se primenjuje od 01.04.2013. godine. Uredbom su propisani kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, a to su: ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova domaćinstva i imovno stanje.
 
Navedenom uredbom je utvrđeno da status energetski zaštićenog kupca ostvaruje domaćinstvo koje živi u jednoj stambenoj jedinici, sa jednim mernim mestom na kome se meri potrošnnja električne energije, odnosno prirodnog gasa.
 
Energetski zaštićeni kupac može steći pravo na umanjenje mesečne obaveze (računa) samo za određene količine električne energije ili za određene količine prirodnog gasa, a ne kumulativno.
 
Pravo na sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, za domaćinstva koja nisu korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečijeg dodatka, se ostvaruje na osnovu zahteva koji se podnosi, u skladu sa Uredbom, Gradskoj upravi. Građani podnose zahtev i preuzimaju obrazce za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca u kancelariji broj 69 u zgradi Gradske uprave.
 
Korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečijeg dodatka, stiču status energetski zaštićenog kupca bez podnošenja zahteva, na osnovu podataka kojima raspolaže Ministarstvo nadležno za poslove socijalne zaštite, a u skladu sa kriterijumima iz Uredbe.
 
Odeljenje za informatku Ministarstva nadležnog za poslove socijalne zaštite će Centru za socijalni rad i Službi za dečiji dodatak dostaviti tabele sa svim relevantnim podacima za korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka, koje će službe dopuniti sa potrebnim podacima  za merne uređaje za električnu energiju ili prirodni gas. Kada podaci iz Ministarstva budu dostavljeni navedenim službama, korisnici prava će biti obavešteni o načinu dostavljanja podataka, kako bi se građanima omogućilo što lakše i efikasnije ostvarivanja prava na umanjenje računa za električnu energiju, odnosno prirodni gas.