Besplatna analiza zemljišta za poljoprivredne proizvođače

Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin potpisala je ugovor s Gradom Zrenjaninom o finansiranju agrohemijske analize zemljišta za 2000 uzoraka u ukupnom iznosu od oko 4 miliona dinara. Ovu aktivnost najavili su gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i direktor Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, Matija Kovač, na konferenciji za novinare održanoj u ovoj ustanovi. Direktor Kovač rekao je da akcija počinje danas i traje dok se ne iscrpi raspoloživa kvota uzoraka.
- Ono što mi možemo da obezbedimo to su najsavremenija laboratorija i stručno osoblje koje će ovu značajnu tehnološku meru sprovesti i dati adekvatne preporuke poljoprivrednim proizvođačima koji budu najažurniji da iskoriste mogućnost za besplatne hemisjke analize zemljišta koje ove godine finansira Grad Zrenjanin. Mislim da naši poljoprivrednici nisu u potpunosti svesni koliko je to bitno i značajno, pre svega zbog racionalne upotrebe mineralnih đubriva i njegovog preciznog doziranja u odnosu na sastav i kvalitet zemljišta – istakao je Kovač.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, pozvao je poljoprivrednike da iskoriste ovu mogućnost i stručnu podršku od strane Poljoprivredne stručne službe.
- Zemljište u Banatu nešto je slabijeg kvaliteta u odnosu na, na primer, Bačku i upravo u cilju unapređenja proizvodnje i dobre primene mineralnog đubriva na adekvatnom terenu i u određenom trenutku potrebno je uraditi ovu analizu. Mogle su ove mere biti primenjene i ranije, sada je proizvodnja na njivama već zasnovana, ali dobro je da se do kraja godine, posle jesenje žetve, uradi ova analiza. To nije jedina mera koju će Grad Zrenjanin sprovesti zajedno sa Poljoprivrednom stručnom službom i u narednom periodu planiramo još aktivnosti koje ćemo finansirati budžetskim sredstvima iz poljoprivrednog fonda – rekao je gradonačelnik Bošnjak.
 
 
Poljoprivredna stručna služba pozvala je  poljoprivredne proizvođače sa teritorije Grada Zrenjanina da uzmu učešće u ovoj akciji i podnesu zahtev za besplatnu analizu zemljišta (u privatnom i državnom vlasništvu, a  za više informacija mogu pozvati br. telefona 023/548-501 ili br. mobilnog 063-1017340 – Dragan Marković, dipl.ing.
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina obišao je i akreditovane laboratorije u kojima se vrši ispitivanje uzoraka zemljišta, kao i druge vrste bioloških i hemijskih ispitivanja. Osim laboratorijskih analiza, Poljoprivredna stručna služba bavi se savetodavnim radom u poljoprivrednoj proizvodnji, istraživačkim radom, transferom i projektovanjem tehnologija u ratarskoj, povrtarskoj, stočarskoj i voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji, kontrolom semenskih useva u polju, izdavanjem fitouverenja, DDD (dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom) i kontrolom kvaliteta poljoprivrednih proizvoda pri otkupu.