Prijem za učesnike IV Međunarodnog dečjeg festivala folklora ''Roda''

U Domu kulture u Ečki sinoć je svečano otvoren IV Međunarodni dečji festival foklora "Roda", uz učešće dvadeset folklornih sastava iz naše zemlje, Republike Srpske i Slovenije. Oko 360 učesnika prilkazaće svoje umeće tokom tri festivalska dana, a već prve večeri publika je do poslednjeg mesta ispunila salu i toplo pozdravila sve učesnike. Festival je otvorio gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. 
 
Član organizacionog odbora festivala, Erne Gazdag, kaže da je osnovni cilj festivala da se međusobno upoznaju i druže deca iz različitih sredina.
- Takođe, želimo da ovakvim okupljanjima animiramo decu na selu, da ih povučemo sa ulica i vaspitavamo, na neki način, kao što to radimo u našem kulturno-umetničkom društvu "Lala" u Ečki, gde se okupljaju deca od prvog razreda osnovne škole, pa sve do seniorske kategorije igrača, ukupno oko 120 dece – kaže Gazdag.  
 
        
 
Po drugi put u roku od nekoliko meseci (prvi put učestvovali su na manifestaciji "Evropko selo") gosti našeg grada su deca iz IV osnovne škole u Celju. Razlog za to je izuzetno gostoprimstvo koje im je ukazano tokom boravka u Zrenjaninu, pa je saradnja nastavljena, a uskoro sledi i novi susret u Celju, kada će učenici zrenjaninske OŠ "Đura Jakšić" biti gosti njihovih vršnjaka iz Slovenije. Predstavnica školskog ansambla iz Celja, Karin Trepelj, kaže da su izuzetno zadovoljni prijemom i organizacijom festivala i takođe istakla da je značajno što se deca mogu međusobno družiti i upoznavati druge kulture.      
-  Deci iz našeg ansambla nije bilo teško da žrtvuju deo svog raspusta i odmora, kako bi se pripremala za učešće na festivalu. Svakodnevno smo imali probe i učešćem na festivalu smo zadovoljni, a verovatno ćemo ostati do samog završetka – ističe Karin Trepelj.
 
 
U popodnevnim časovima, u Gradskoj kući priređen je prijem za učesnike festivala, čiji je domaćin bio zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev. On je ugostio predstavnike ansambala iz Celja, Višegrada, Goraždevca, Tavankuta, Novog Sada, Beograda, Melenaca i Čente. U izuzetno srdačnoj atmosferi, Stanisavljev je poručio svim učesnicima ovog festivala i gostima da ih grad Zrenjanin dočekuje širom otvorena srca i da je ovo jedan od načina da jedni drugima pokažemo da se poštujemo.
 

- Prilika je da pokažemo da poštujemo i naše pretke i kulturu, ali i da shvatimo da smo, pre svega, ljudi, da smo svi isti, i da je ovo divan način da svi ponesemo sa ovog festivala prijatne  utiske. Želim da vam vreme provedeno u našem gradu protekne sadržajno i u lepim trenucima – poručio je Stanisavljev gostima. 
 
   
 
Dirljivo je bilo obraćanje Bojana Radulovića, predstavnika KUD "Goraždevac" iz istoimenog mesta na Kosovu i Metohiji. Poznato, nažalost, po nemilim događajima i stradanju srpske dece, ovo mesto i njegovi malobrojni žitelji pokušavaju da pobegnu iz jednolične stvarnosti, između ostalog, i kroz učešća na ovakvim festivalima i gostovanjima u drugim sredinama u Srbiji.
- Mogu slobodno da kažem da gostoprimstvo kakvo smo imali u Subotiici i sada u Ečki i Zrenjaninu još nisam doživeo. Zahvaljujem organizatorima festivala, predstavnicima grada Zrenjanina i svima koji su omogućili da ovde dođemo i nastupimo. Deca iz Goraždevca su umorna od puta, ali prezadovoljna i prepuna najlepših utisaka – rekao je Bojan Radulović, koji u KUD "Goraždevac" ima i ulogu koreografa. 
 
 
Program IV Međunarodnog dečjeg festivala "Roda" održava se u Domu kulture u Ečki, a nastupi su predviđeni tokom današnje i sutrašnje večeri, s početkom u 20 časova. Takođe, učesnici festivala biće danas, u popodnevnim časovima, gosti "Dana piva" u Zrenjaninu, kada će se ansambli predstaviti sa po jednom tačkom.