Delegacija regiona Hradec Kralove iz Češke Republike u Zenjaninu

Uvažavajući strateško opredeljenje državne administracije da se u punoj meri iskoriste šanse i kapaciteti regionalne saradnje i što efikasnije korišćenje evropskih fondova, u Zrenjaninu je boravila delegacija regiona Hradec Kralove koju je predvodio načelnik regiona, Lubomir Franc.
Ova poseta je rezultat dosadašnje uspešne saradnje sa regionom Hradec Kralove, saradnje Razvojnih agencija Banat i Hradec Kralove, kao i Deklaracije o saradnji u oblasti javne uprave, privrede, prosvete, inovacija i međunarodnih projekta potpisane 2012.godine, a čiji je potpisnik i Grad Zrenjanin.
 
 
Uspešna saradnja potvrđena je projektom "Jačanje apsorpcionih kapaciteta regiona Banat"  koji realizuju Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat i Region Hradec Kralove.
O nastavku saradnje, sa gostima iz Češke ispred Grada Zenjanina razgovarao je zamenik gradonačelnika, Čedomir Janjić, a goste je pozdravio i gradonačelnik Ivan Bošnjak.
Pored načelnika regiona Hradec Kralove, satanku su prisustvovali i članovi Vlade ovog regiona, direktorka Regionlne agencije Hradec Kralove, Klara Dostalova, kao i predstavnici Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj-Banat.
Osim razmene iskustava u oblasti javne uprave, Franc i Janjić razgovarali su o budućoj saradnji u oblasti privrede odnosno uspostavljanju direktnih kontakata i saradnje malih i srednjih preduzeća i privrednih institucija od regionalnog značaja kao i saradnji u oblasti razvoja poljoprivrede u skladu sa agrarnom politikom EU.
 
 
Direktori razvojnih agencija Hradec Kralove i Banata, Dostalova i Živković istakle su da u skladu sa opredeljenjem Evropske strategije 2014-2020, ova saradnja treba da vodi ka projektima koji će obezbediti podršku inovativnom preduzetništvu u regionu, u cilju kreiranja povoljnih uslova za razvoj ekonomije zasnovan na znanju, novim tehnologijama i inovacijama.
Gosti iz Češke istakli su tradicionalno prijateljstvo i saradnju između Češke i Srbije i snažnu podršku koju njihova zemlja pruža Srbiji za ulazak u EU. 
Franc i Janjić, kako su istakli, očekuju brzu konkretizaciju i nastavak sardanje kroz projekte u navedenim oblastima, kao što su javna uprava, preduzetništvo, privredni razvoj, prosveta i inovacije.