Dva miliona dinara za unapređenje saobraćajne infrastrukture

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u okviru svoje aktivnosti pod nazivom "Podrška razvoju saobraćaja i telekomunikacija u AP Vojvodini'', sproveo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama u AP Vojvodini u ukupnom iznosu od 40.000.000 dinara.
 
 
Tim povodom, danas je u zgradi Vlade AP Vojvodine, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin potpisao ugovore sa predstavnicima 14 od ukupno 20 gradova i opština, među kojima je i Zrenjanin, a koji su dobitnici sredstava za unapređenje saobraćajne infrastrukture.
Ispred Grada Zrenjanina ugovor je potpisao zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev, a događaju je prisustvovala i zamenik sekretara Skupštine grada, Dragana Lazić.
Stanisavljev je rekao da je Zrenjanin po ovom konkusu dobio sredstva pokrajine u iznosu od 2 miliona dinara za realizaciju projekta "Uređenje saobraćajne signalizacije i postavljanje tehničkih sredstava za usporavanje saobraćaja u zoni Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš“ i Medicinske škole. 
 
 
Kako je rekao, ukupna vrednost projekta iznosi 5,4 miliona dinara, a Grad Zrenjanin u ovom projektu učestvuje sa 3,4 miliona dinara.
Pokrajina Vojvodina i 20 opština u Vojvodini udružili su finansijska sredstva, kako je bilo previđeno konkursom Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, za izgradnju semafora i "ležećih policajaca" u neposrednoj blizini škola i predškolskih ustanova i za izmeštanje autobuskih stajališta sa saobraćajnih traka kolovoza.
- Zajedno sa lokalnim samoupravama, danas smo priveli kraju zajedničku aktivnost koja ima cilj da poboljša saobraćajnu bezbednosti u više opština, smanji broj saobraćajnih nezgoda u naseljenim mestima i zaštiti decu i učenike, kao najugroženije učesnike u saobraćaju. Odobrili smo 20 projekata, u koje je Pokrajina uložila 40 miliona dinara - izjavio je Vasin.
 
 
On je dodao da je ovakva vrsta konkursa uvedena upravo na osnovu zahteva iz opština. Sredstva su odobrena za najkvalitetnije projekte iz svih delova Vojvodine, s tim što se posebno vodilo računa o manje razvijenim banatskim opštinama. Takav konkurs, ali sa većim finansijskim sredstvima, Vasin je najavio i za narednu godinu.
Najveći tokovi saobraćaja (dnevne migracije) se pojavljuju na drumskim saobraćajnicama, koje se u mnogim mestima pružaju u neposrednoj blizini zona povećanih aktivnosti (javni objekti, škole, parkovi, stambeni objekti, prodavnice itd). Opremanje saobraćajnica adekvatnom saobraćajnom signalizacijom (horizontalnom, vertikalnom i svetlosnom) u tim potencijalno opasnim zonama, doprinosi značajnom povećanju nivoa bezbednosti saobraćaja.