Gimnazijalci iz Švebišhala po peti put u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, danas je u Gradskoj bašti priredio prijem za učenike gimnazije "Sveti Mihael" iz nemačkog grada Švebišhala, koji borave u poseti Zrenjaninu. Saradnja sa zrenjaninskom Gimnazijom traje punih pet godina i tokom tog perioda više od sto dvadeset učenika iz oba grada posetili su jedni druge, susreti su postali tradicionalni i od početnih nedoumica s obe strane i teškoća da se okupi dovoljan broj učenika za putovanja, sada je u naš grad doputovalo kompletno odeljenje iz nemačke škole, 27 učenika, a interesovanje za saradnju prevazilazi mogućnosti.
 
     
 
Učenici gimnazije iz Švebišhala smešteni su u porodicama učenika koji su ih ugostili, a tokom sedmodnevnog boravka u našoj sredini, oni će imati priliku da upoznaju i Beograd, Novi Sad i Suboticu, dok će u Zrenjaninu za njih biti organizovani brojni sadržaji. S obzirom da svaki put u posetu dolaze druga deca, učenici viših razreda gimnazije, svaki njihov susret s našom zemljom, praktično, jeste prvi, ali su utisci jednako pozitivni i brojni. Već jučerašnja poseta Beogradu učenicima iz Nemačke je donela nova saznanja o Srbiji, našoj kulturi i stanovništvu.
 
   
 
Profesor gimnazije "Sveti Mihael", Štefan Filcen, ponovo je doveo svoje učenike u Zrenjanin i izrazio svoje zadovoljstvo prijemom i ukazanim gostoprimstvom.
- Bilo je malo problema zbog jezika, mi ne znamo srpski, ali zato đaci iz Srbije znaju nemački. Nisu bitne razlike, već ono što ih spaja i ono što im je zajedničko, a takvih je tema zaista puno. Želimo da naši đaci upoznaju i način života ovde, kao i kako se odvija nastava u školi  – ističe Filcen.
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, pozdravio je goste na nemačkom jeziku i istakao da "istoriju treba učiti u školi, a budućnost treba da se kreira i gradi".
- Ovo je veoma dobar način da se međusobno upoznate i dobar znak da će današnja i sutrašnja Evropa biti bolja nego što je bila juče. Upravo je na vama da kreirate zajedničku budućnost Evrope i budućnost svojih gradova, a što se više budemo poznavali, to će vam biti lakše – poručio je gradonačelnik domaćinima i njihovim gostima, uz želju da se dobro upoznaju i da se, poneko - i zaljubi.
-Samim tim će nam međusobne veze biti i čvršće i stabilnije – našalio se on.
 
   
 
Domaćin učenicima iz Švebišhala, direktor Zrenjaninske gimnazije, Milan Radaković, rekao je da su juna ove godine deca i profesori iz Zrenjanina boravili u Nemačkoj, a da je ovo uzvratna poseta.
 - Dvadeset sedam učenika i dva profesora sada su naši gosti, a ono što je značajno jeste da su deca smeštena u porodicama, što ruši granice i stvara mogućnost za dalju saradnju. Deca će ovde boraviti na časovima, upoznati Beograd, Novi Sad i Suboticu, tako da će sedmodnevni boravak u našem gradu biti prilika da upoznaju i nešto više i šire. Projekat je pre pet godina pokrenula profesorka nemačkog, Zuzana Popov, koja je sad u penziji, ali su mlađe kolege to nastavile – rekao je direktor Radaković.