Negovati ekološku svest od najmlađeg uzrasta

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, danas je u dečjem vrtiću “Bambi“ u naselju Bagljaš, prisustvovao otvaranju ekološke bašte, specifičnog edukativnog projekta koji će doprineti da mališani iz ovog vrtića već u ovom uzrastu dobiju osnovne informacije i počnu da neguju svest o značaju ekologije, proizvodnje zdrave hrane, očuvanju prirode i svog radnog i životnog okruženja.
 
      
 
Podizanje i opremanje ekološke bašte pomogli su Srednja poljoprivredna škola Zrenjanin, MZ “Veljko Vlahović“, Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina, JKP “Čistoća i zelenilo” i pojedinci koji su takođe dali doprinos realizaciji ove akcije. O njenom znaćaju Ilinka Mulić, predsednik Komisije za ekologiju MZ “Veljko Vlahović”, kaže:
- Na inicijativu ove Komisije, vrtić "Bambi“ je prihvatio da bude prvi vrtić u gradu koji će imati ekološku baštu. Cilj ove akcije je razvijanje ekološke svesti dece u ranom uzrastu i podizanje kulture življenja na viši nivo. Učenici iz poljoprivredne škole će već u oktobru ovde dolaziti na praksu i mališanima iz vrtića pokazivati kako se sadi i neguje povrće, kako se rasađuje seme i slično, a imaće priliku i da neguju cveće, koje je takođe zasađeno u sklopu bašte. Napravljen je i kompost, gde deca već skupljaju uvelo lišće i uče o značaju zemlje i njenoj ulozi u proizvodnji hrane – ističe Ilinka Mulić.
 
     

-S velikom radošću prihvatili smo inicijativu da deca iz Predškolske ustanove budu usmerena ka prirodi i zdravoj hrani, uz sve druge aktivnosti koje sprovodimo u gradu u ovoj oblasti – kaže gradonačelnik Bošnjak i dodaje:
-Nadamo se da će podizanje ekološke svesti krenuti upravo od najmlađih i da ćemo, u skladu s tim, obezbediti za sve nas, a posebno za njih, zdravu i sigurnu budućnost u našem lepom gradu. Ekologija je, svakako, tema i oblast u koju treba ulagati danas da bi dobit ostvarili u budućnosti.

Nakon obilaska ekološke bašte, gradonačelnik Zrenjanina je prisustvovao pravom ekološkom času u jednoj od grupa u ovom vrtiću. Vešte ruke mališana bojile su kućice za ptice, koje će biti postavljene u dvorištu vrtića, a gostima na današnjoj svečanosti su ponuđeni i ekološki proizvodi, zdravi jesenji plodovi prirode, koje su pripremile aktivistkinje iz etno-udruženja „Suncokreti Bagljaša“.