Predstavljen program za razvoj agrobiznisa za nezaposlene mlade i potpisan Sporazum o saradnji partnera

Grad Zrenjanin i opštine Kikinda i Novi Bečej pokrenule su program koji ima za cilj da pomogne mladima da otpočnu sopstveni biznis kroz uzgoj visoko-profitabilnih povrtarskih kultura. Poljoprivredno-preduzetnički inkubatori omogućiće polaznicima da nauče kako da gaje povrće u plastenicima i na otvorenom polju. Program sprovode grad Zrenjanin i opštine Kikinda i Novi Bečej, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i USAID Projekta održivog lokalnog razvoja.
 
     
 
Današnjem predstavljanju Programa i potpisivanju Sporazuma o saradnji partnera prisustvovali su samostalna savetnica u Sektoru za omladinu Ministrastva omladine i sporta Republike Srbije Vesna Vidojević, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, predsednik opštine Kikinda Savo Dobranić, zamenik predsednika opštine Novi Bečej Matija Kovač, kao i direktor USAID Projekta Hauard Okman. 
 
 
Američka agencija za međunarodni razvoj, USAID, od 2001. godine je investirala više od 700 miliona dolara kako bi se stimulisao ekonomski rast, ojačao pravosudni sistem i promovisalo dobro upravljanje u Srbiji. Direktor USAID Projekta Hauard Okman istakao je da je najveći problem u lokalnim zajednicama nezaposlenost, kako opšta, tako i nezaposlenost mladih na selu.
"Mladi zbog toga odlaze iz svojih sredina i zajednice gube svoje mlado stanovništvo, pa i budućnost tih zajednica deluje sumorno. Međutim, kroz razgovore s lokalnim liderima utvrdili smo da postoje mogućnosti da se taj trend preokrene, da se proširi poljoprivredna proizvodnja u privatnom sektoru i da se veći broj mladih zainteresuje za bavljenje poljoprivredom, i to, pre svega, proizvodnjom povrća, s obzirom da među proizvođačima žitarica vlada velika konkurencija koju proizvođači na malim posedima ne mogu izdržati. Stoga smo se opredelili da podržimo mlade u proizvodnji povrća, kroz obezbeđenje nekih elemenata infrastrukture, stimulaciju i edukaciju. To ćemo raditi u prvoj fazi projekta, a u drugoj nam je cilj da obezbedimo povećanje potražnje za povrtarskim proizvodima koje će mladi poljoprivrednici proizvesti ili preraditi", rekao je Haudard Okman.
 
U ime domaćina današnjeg skupa, Grada Zrenjanina, goste je pozdravio gradonačelnik Ivan Bošnjak, koji je napomenuo da je ovim potpisivanjem, praktično, otpočela operativna realizacija projekta, najavljenog proletos:
"Mladi ljudi iz naših ruralnih sredina, pre svega, imaće priliku da u poljoprivrednim inkubatorima dobiju edukaciju, a zatim i proizvedu svoje prve poljoprivredne proizvode", rekao je gradonačelnik Zrenjanina i izrazio zahvalnost svim učesnicima i partnerima u projektu, koji su prepoznali njegov značaj. 
 
      
 
Samostalna savetnica u Sektoru za omladinu Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije Vesna Vidojević, zadužena za implementaciju i podršku Projekta lokalnog održivog razvoja USAID, rekla je da Ministarstvo omladine i sporta od početka učestvovalo u kreiranju ovog Programa:
"Doprinos Ministarstva je u finansijskoj podršci, preko svog projekta "Mladi i selo", za obuku 150 mladih, budućih poljoprivrednika. Koristim priliku i da pozovem mlade da se prijave na obuku, jer će svakako dobiti novi kvalitet u svakodnevnom životu, radu i proizvodnji", istakla je ona.
 
Ovom prilikom detaljnije su prezentovane aktivnosti koje će biti realizovane u okviru Programa, a o njima je nešto više rekao pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić.
 
 
Program "Poljoprivredno-preduzetnički inkubatori za mlade" ima za cilj skraćenje vremena i troškova osnivanja novih poljoprivrednih biznisa. Namenjen je mladima koji imaju zemljište i opremu da započnu agrobiznis, ali kojima nedostaje znanje i iskustvo u povrtarstvu i preduzetništvu, kao i mladima kojima su potrebni i edukacija i zemljište i oprema za proizvodnju povrća. U programu mogu da učestvuju mladi uzrasta do 35 godina, koji su nezaposleni, sa minimum završenom srednjom školom, a žele da se bave uzgojem povrća na teritoriji međuopštinskog partnerstva koje čine Zrenjanin, Kikinda i Novi Bečej.
 
Biće organizovane petodnevne obuke za 150 mladih, kako bi oni naučili da naprave biznis plan, osnuju poljoprivredno gazdinstvo, obezbede finansijsku podršku, udružuju se sa drugim proizvođačima, povezuju sa kupcima i uzgajaju kvalitetno povrće koristeći moderne tehnike i tehnologije.
 
   
 
Završetkom obuke polaznici stiču pravo učešća u drugoj komponenti Programa - ulazak u poljoprivredne inkubatore, koji će omogućiti izabranim učesnicima korišćenje zemljišta, infrastrukture i plastenika u periodu od jedne do dve godine, u zavisnosti od vrste povrtarskih kultura koje se gaje. Početak proizvodnje povrća u plastenicima planiran je za mart 2014. godine. Korisnici poljoprivrednih inkubatora imaće podršku iskusnih mentora, poljoprivrednih stručnjaka, koji će sa njima raditi tokom perioda inkubacije.
 
Prijave za Program poljoprivredno-preduzetničkih inkubatora biće uskoro postavljene na internet sajtovima grada Zrenjanina i opština Kikinda i Novi Bečej, a rok za prijave je 2. oktobar 2013. godine. Na sajtu Grada Zrenjanina, prijavni formular postavljen je na stranici "Konkursi i obaveštenja", a može se preuzeti i ovde:
 
 
- Prijavni formular (word dokument)