Prenos znanja i iskustava u oblasti ruralnog razvoja iz Posavja

Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, u okviru internacionalne saradanje sa Regionalnom razvojnom agencijom Posavje iz Krškog (Slovenija), a uz podršku Grada Zrenjanina, implementira projekat koji je finansijski podržan od strane Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije i Programa za medjunarodnu razvojnu saradnju.   
Povodom početka realizacije projekta „Prenos znanja i iskustva u oblasti ruralne ekonomije i primera dobre prakse u regionu Banata" u multimedijalnoj sali danas je održana konferencija za novinare.

 
Goste je pozdravio zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Čedomir Janjić, koji je istakao da Grad Zrenjanin zajedno sa RCR Banat već duži period obučava privredne subjekte i pojedince da učestvuju na raznim konkursima u projektima prekogranične saradnje.
- Mislimo da su Slovenci veoma uspešno koristili pretpristupne fondove Evropske unije i da je dobro što su ljudi iz Slovenije došli ovde, ukažu nam i obuče kako i šta da radimo, gde su oni grešili, bili uspešni, i da se na taj način, praktično, učimo na tuđim greškama i primenjujemo pozitivna rešenja. Oni jesu bili veoma uspešni i nadam se da će i ovaj region uspeti da privuče mnogo sredstava kroz projekte prekogranične saradnje – rekao je Janjić.

 
 
Direktor Regionalne razvojne agencije Posavje, Martin Bratanič je, zahvaljujući se na gostoprimstvu, rekao da saradnja sa RCR Banat i Gradom Zrenjaninom traje više od tri godine, a da će se ovim, zajedničkim projektom, uvideti koji su to poslovi koji bi se mogli zajednički uraditi uz prenošenje primera dobre prakse iz Slovenije u Banat kako bi se što bolje iskoristile konkurencijske prednosti našeg regiona, kojih je, kako kaže, zaista mnogo.
- Banat ima veliku prednost na području poljoprivrede, turizma. Koje su prednosti i slabosti sami najbolje znate, a mi smo tu da pomognemo. Tim stepenicama smo i mi išli – rekao je Bratanič.   
Direktorka RCR Banat, Irena Živković objasnila je da će korisnici jednogodišnjeg projekta biti predstavnici lokalnih samouprava iz Banata, privredne komore, nevladine i druge neprofitne  organizacije, udruženja, kompanije i poljoprivredni proizvodjači sa teritorije Banata, a planirane aktivnosti će obuhvatiti tehničku pomoć u jačanju kapaciteta za realizaciju LEADER programa i umrežavanje privrednika iz partnerskih regiona.
 
 
Kako je navela, LEADER  program – "Links between actions for the development of the rural economy", predstavlja inicijativu Evropske Unije za mobilizaciju  i razvoj ruralnih zajednica kroz lokalna partnerstva javnog i privatnog sektora („Lokalne akcione grupe"-LAG).
U okviru konferencije održana je radionica na kojoj su učesnici bili u prilici da se upoznaju sa primerima dobre prakse u oblasti realizacije LEADER projekata u slovenačkim regionima: prezentacija LEADER programa, prezentacija lokalnih razvojnih strategija ruralnog razvoja, saradnja između slovenačkih opština u LAG-ovima, prezentacija finansiranja LAG sistema u Sloveniji, prezentacija LAG projekata realizovanih iz programa LEADER i njihovih rezultata, ostali dobri primeri drugih razvojnih regiona. 
Projektom je predviđena obuka za 40 predstavnika pomenutih sektora, kroz prenos znanja i dobre prakse iz regiona Posavje i Zasavje iz Slovenije.