''Prva šansa'' za pedeset troje nezaposlenih

U Gradskoj kući u Zrenjaninu održana je svečanost na kojoj je 31 poslodavac potpisao ugovor o obavljanju stručne prakse i zapošljavanju 53 nezaposlena lica, koja se po prvi put osposobljavaju u okviru zanimanja za koje su stekla određenu vrstu i stepen stručne spreme.
 
Nezaposleni sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom odabrani su na osnovu raspisanog Javnog konkursa, dok je.izbor poslodavaca izvršen na osnovu odluke Lokalnog saveta za zapošljavanje o kriterijumima za realizaciju programa "Stručna praksa 2013." 
 
   
 
Trajanje stručne prakse biće od šest do devet meseci, u skladu sa stručnom spremom, a za svoj rad ova lica će dobijati nesečna primanja od 12 do 20 hiljada dinara, što takođe zavisi od stručne spreme. Ukupna predviđena sredstva za realizaciju programa "Stručna praksa 2013." Na teritoriji Grada Zrenjanina iznose 7.400.000 dinara za ovu godinu i obezbeđena su iz gradskog budžeta. Poslodavci, nakon obavljene stručne prakse, mogu primiti pripravnike u stalni radni odnos. Izašlo se u susret pojedincima iz prethodnog ciklusa, čije je trajanje stručne prakse zakonom određeno na dve godine, pa im je praksa produžena.
 
U ime Grada Zrenjanina, ugovore je potpisao gradonačelnik Ivan Bošnjak, a potpisivanju je prisustvovao i zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjannina, Ljubomir Stanisavljev.
 
   
 
Poslodavci dolaze iz ranga javnih preduzeća i ustanova, ali i velikih kompanija, poput "HIP Petrohemije" ili "Mlekoprodukta", a potrebu i želju da pruže šansu nezaposlenima iskazalo je i nekoliko privatnih preduzeća, dve advokatske kancelarije, dve škole, jedna banka...
 
"Ključni problem lokalne samouprave, ali i Republike Srbije, jeste nezaposlenost i smatramo da je naša dužnost i obaveza da pružimo šansu mladim ljudima da dođu do svog prvog zaposlenja. Od vas, poslodavaca, očekujem da im prenesete ono što vas izdvaja kao uspešne i da iz toga nastane jedan novi kvalitet, da se oni osamostale, ohrabre i da sutra zauzmu svoju ulogu u društvu, koja im, svakako, pripada", poručio je gradonačelnik poslodavcima.
 
   
 
Čestitajući svim kandidatima na ukazanoj "prvoj šansi", gradonačelnik im je poručio da ovu šansu zaista treba da shvate kao dobru mogućnost da iz redova nezaposlenih pređu među one koji su sa poslom.
 
"Trudite se da popravite ono što vidite da je loše, a ono što je dobro u tim preduzećima i ustanovama gde ćete raditi da prihvatite kao svoje i da nastavite da radite još bolje i uspešnije. Grad Zrenjanin pokušaće i ubuduće da pomaže novim generacijama mladih ljudi i da stvori uslove da bude mesto sa dobrom perspektivnom i sigurnom budućnošću", istakao je gradonačelnik Bošnjak.