''Uprkos svemu - dohvati život 2013'' - četiri decenije udruženja ''Suncokret''

U godini proslave 40 godina udruženja "Suncokret", na terenima SRC "Partizan" u Zrenjaninu održana je 6. Mini olimpijada Udruženja za pomoć mentalno-nedovoljno razvijenim osobama sa teritorije Vojvodine. Učešće su uzele ekipe iz osam gradova Vojvodine, sa preko 150 takmičara, volonotera i pratioca. Učesnici mini olimpijade "Uprkos svemu – dohvati život 2013" iz Kule, Vrbasa, Srbobrana, Vršca, Pančeva, Feketića i Inđije i tri zrenjaninske ekipe (Udruženje "Suncokret", škola "9. maj" i ekipa Gerontološkog centra) poneli su pozitivne utiske s ove jedinstvene manifestacije.
 
 
Organizator ove manifestacije je Udruženje za pomoć MNRO "Suncokret" Grada Zrenjanina. Manifestacija za cilj ima da ukloni predrasude o ovoj populaciji, da afirmiše i ukaže na njihove mogućnosti i potrebe, a ne na njihove nedostatke.
 
Takmičenje se odvijalo u 5 disciplina: rušenje čunjeva, bacanje kugle, trčanje, nadvlačenje konopa i dodavanju lopte preko glave. Tri najuspešnije ekipe dobile su pehare, a organizator je za sve učesnike obezbedio pehare, diplome, užinu, osveženje i učesničke majice.
 
 
Značaj manifestacije, nazvane "Uprkos svemu-dohvati život 2013", prepoznali su  Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Zrenjanin, Crveni krst Zrenjanin,  Ministarstvo rada i socijalne politike, Zdravstveni centar Zrenjanin, pekara "Zlatni klas", kao i Pokrajinski Savez za pomoć MNRO, Osnovna i srednja škola "9. maj" i Javna ustanova "Sportski objekti" Zrenjanin.
 
Mini olimpijadu je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić, koji je istakao značaj ovakvih takmičenja i čestitao organizatorima na značajnom jubileju. Veliki doprinos u pripremi i realizaciji ovog takmičenja, pored roditelja, imali su i brojni volonteri, kako iz Udruženja "Suncokret" tako i iz zrenjaninskog udruženja "Inspiracija". Sudije na Mini olimpijadi bili su: Borislav Nuhanović, Predrag Bokić i Simo Salapura.
 
   
 
Iako rezultat nije bio u prvom planu, među ravnopravnim ekipama ipak su se,  u ukupnom-generalnom plasmanu, za nijansu izdvojile ekipe Inđije, koja je osvojila prvo mesto, Vrbasa (drugo), dok su treće mesto podelili Srbobran i Zrenjanin, s tim što se domaćin odrekao pehara u korist ekipe iz Srbobrana. Svečanost zatvaranja takmičenja uveličao je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, koji je najuspešnijim ekipama uručio pehare i diplome.