Dan oslobođenja obeležen i u Melencima

Dan nakon što je 1944. godine oslobođen Zrenjanin, oslobođeni su i Melenci. Šezdeset deveta godišnjica oslobođenja obeležena je prigodnim skupom ispred spomenika u centru sela i kulturno-umetničkim programom u prostorijama mesne zajednice, kojima je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. On je istakao da je mlađim generacijama značajno prenositi i uspomenu na žrtve u Drugom svetskom ratu i isticati negativan uticaj koji su nacional-socijalizam u Nemačkoj i fašizam u Italiji izazvali na tlu Evrope. Melenci su, podsetio je on, bili strateški važno mesto i uporište okupatora, pa su oslobođeni dan kasnije od Zrenjanina, a dali su i tri narodna heroja.
 
   
 
"Sve žrtve koje je dalo ovo selo, kao i čitav Banat, ne smeju da se zaborave. Melenčani su bili deportovani i u nemačke logore, ali i na krvavi sever, u Norveškoj. Svoje živote na herojski način položili su dr Boško Vrebalov, Bora Mikin i Nedeljko Barnić Žarki i sve to zaslužuje i da se pominje i da se svakog trećeg oktobra na to podseća", istakao je gradonačelnik Bošnjak i dodao:
"U novoj Evropi dvadeset prvog veka sigurno nema mesta sukobima i bilo kakvom razdvajanju. Cilj je da mlade ljude, decu iz škola, naučimo, pre svega da cene ono što imaju danas, da su oni jedan od naraštaja budućim generacijama i da ne zaboravljaju žrtve iz Drugog svetskog rata, kao i iz ratova devedesetih godina".
 
   
 
Gordana Adamov, odbornica u Skupštini grada Zrenjanina i članica Saveta MZ Melenci, kaže da se ovog dana treba uvek sećati, a posebno o njemu mora više znati omladina.
- Neko je bio zaslužan i položio je živote za ovu slobodu, koju imamo, a Melenci su izraziti primer toga – rekla je ona.
 
Vence na spomen obeležje položili su predstavnici Grada Zrenjanina, gradskog odbora SUBNOR, Udruženja boraca ratova 1990-1999,  OŠ "Dr Boško Vrebalov" i građana. Svečanosti su prisustvovali i učenici OŠ "Dr Boško Vrebalov".