Gradonačelnik u Bariju - potpisan Sporazum o saradnji

Na inicijativu Grada Jagodine, italijanski grad Bari posetila je političko-privredna delegacija iz Srbije, u kojoj je bio i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. Delegaciju je  predvodio predsednik Skupštine grada Jagodine, Dragan Marković Palma, a osim gradonačelnika Zrenjanina, u Bariju su boravili i gradonačelnici Vranja, Užica i Novog Pazara, kao i predsednici opština Arilje, Nova Varoš, Batočina i Bela Crkva. 
 

Delegaciji se pridružio i ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Antić, koji je tokom posete Luci u Bariju kazao da Rumunija, Srbija, Crna Gora i Italija imaju veliki interes da razviju novi saobraćajni pravac, koji će povezati te zemlje, a taj pravac treba da bude kombinacija drumskog, železničkog i vodnog saobraćaja. 
Ovaj  koridor bi obezbedio, smatra Antić, da roba iz Srbije, Rumunije i Crne Gore brže putuje ka jugu Italije i odatle ka drugim prekookeanskim zemljama, kao i da roba iz sveta brže i jeftinije dolazi do Srbije.
 
Posetom  italijanskoj  regiji  Apuliji  i  gradu  Bariju  srpska delegacija  načinila  je  prve korake u  daljoj  saradnji  naših gradova i opština sa  tim velikim lučkim gradom na jugu Italije, devetim gradom po veličini u ovoj zemlji.
 
 
U Bariju su predstavnici naših gradova i opština potpisali Sporazum o saradnji i razumevanju, kojim se otvaraju nove mogućnosti za saradnju u oblasti privrede, turizma, kulture i sporta, ali i iskazuje podrška Barija Srbiji na njenom putu ka EU.
 
Italijanski  privrednici, zainteresovani za investiranje u Srbiji,  imali  su  priliku  da  upoznaju  naše  potencijale  na  Forumu  kome  su  prisustvovali  gradonačelnici i predsednici naših opština, a naša delegacija posetila je i sedište kompanije "Grupo Turi", proizvođača kuhinja koji uskoro otvara pogone u Jagodini. Vlasnik ove kompanije, Vito Turi, istakao je značaj investicije u Srbiji,  ne samo zbog plasmana robe na našem tržištu, već i mogućnosti otvaranja ka susednim tržištima i ostvarenja većeg izvoza. "Grupo Turi" jedan je od više stotina italijanskih investitora koji su došli u Srbiju, a treba podsetiti da su dve velike kompanije iz ove zemlje stigle među prvima i uspešno razvile svoje poslove u Zrenjaninu - "Fulgar" i "Pompea", a da je italijanski kapital prisutan i u fabrici koža "Dafar".
 
 
Svoje utiske o ovoj trodnevnoj poseti izneo je i gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, koji je predstavljanje Zrenjanina u Bariju ocenio značajnim.
"Grad Zrenjanin prepoznao je inicijativu koju su Grad Jagodina, odnosno Dragan Marković Palma, uputili Skupštini Srbije i pozvali druge gradove koji imaju uređene industrijske zone da se predstave potencijalnim investitorima sa juga Italije. Karakteristika saradnje Republike Srbije i Republike Italije je upravo u tome da se nijedan investitor koji je došao u našu zemlju u proteklom periodu nije povukao, već su se opredelili da stabilizuju posao i eventualno se prošire. Grad Zrenjanin ima zadovoljstvo da na njegovoj teritoriji posluju tri italijanska investitora, da su se oni takođe opredelili da prošire svoje pogone, ali i da iskoriste šansu koju Srbija ima, zbog specijalnih veza u trgovini sa pet zemalja i bescarinskog izvoza", rekao je gradonačelnik Bošnjak i naglasio da se Zrenjanin dobro predstavio na samitu privrednika i lokalnih uprava, upriličenom u Bariju.
 
 
"Potpisan je i Sporazum o saradnji između 12 gradova i opštine Bari, a trudićemo se da, posredstvom ambasade Srbije u Italiji, predstavimo svoje potencijale i drugim investitorima. Lično sam podržao i projekat budućeg koridora koji bi povezivao grad Arad i komunu Bari kombinovanim tipovima saobraćaja. Pošto nam je Arad bratski i partnerski grad, mi ćemo, s naše strane, podržati ovu  inicijativu" – istakao je gradonačelnik Zrenjanina.