Mobilni planetarijum videlo 400 zrenjaninskih mališana

Zrenjaninskim mališanima pružena je juče mogućnost da uživaju u poseti mobilnom planetarijumu, postavljenom u sali MZ "Sava Kovačević".
 
Mobilni planetarijum je savremeno nastavno-pedagoško sredstvo, koje demonstrira učenicima izgled, kretanje i osnovne elemente nebeske sfere, slikovit prikaz 88 sazvežđa, orijentaciju u prostoru, koordinatne sisteme, tela Sunčevog sistema i objekte dubokog neba: magline, zvezdana jata i galaksije… Sastoji se iz velikog šatora (balon na naduvavanje) koji ima "plafon" u obiliku kupole poluprečnika 3.5 m i projektor koji prikazuje nebeska tela po celom svodu, pa su oni koji se nalaze unutar šatora okruženi zvezdama koje se mogu dodirnuti.
 
 
 
Za pokretanje projekta "Prvi mobilni planetarijum u Srbiji", kao i za svesrdno zalaganje za dobijanje sredstava od UNESCO-a, zaslužna je magistar astrofizike Nataša Stanić. Društvo astronoma Srbije dobilo ga je povodom Međunarodne godine astronomije, 2009. godine. Cilj je da se poveća naučna svest o značaju astronomije i omogući svoj deci da upoznaju svemir.
 
Nataša Stanić, predavač u astronomskom društvu "Ruđer Bošković" u Beogradu i autor knjige "Zvezdani gradovi", kaže da je ovaj projekat osmišljen tako da deci širom Srbije omogući da, na popularan način, upoznaju zvezdano nebo i svemir koji nas okružuje.
"Program je usaglašen sa nastavom i nastavnim programom u osnovnim školama, a naročito je u saglasju s nastavom predmeta "Svet oko nas", fizike, matematike, hemije, biologije i geografije i sva znanja koja u našem zvezdanom balonu deca dobiju mogu da primene i kad odgovaraju i kad čitaju neku knjigu iz školskog programa", ističe Stanićeva i dodaje da će mobilni planetarijum u Zrenjaninu posetiti oko četiri stotine dece, a da su očekivanja da će, tokom cele ove školske godine, planetarijum obići oko 25 hiljada dece širom Srbije. 
 
   
 
Mobilni planetarijum obišao je i  gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, u društvu Ilije Mandića, predsednik Saveta MZ "Sava Kovačević", u kojoj je sve i organizovano.
 
Grad Zrenjanin je podržao ovu akciju i gradonačelnik Bošnjak kaže da će naš grad biti "model" za ostale lokalne samouprave u realizaciji ovakvih projekata.
"Veliko je interesovanje naših najmlađih sugrađana i za fiziku i za druge nauke,  a ovim smo uspeli da im prikažemo nešto zaista originalno i nešto što nisu imali prilike do sada da vide. Naravno da će Zrenjanin u svom strateškom opredeljenju ostati i grad znanja i grad nauke", poručio je Ivan Bošnjak.