Održan prvi partnerski forum - počinje izrada Strategije razvoja grada za period 2014-2020. godine

U Baroknoj sali Gradske kuće održan je prvi partnerski forum za izradu Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period 2014-2020. godine. U prisustvu brojnih predstavnika javnog i privatnog sektora, privrede, obrazovanja, kulture, sporta, političkih stranaka, nevladinih organizacija, medija, forum je otvorio gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, koji je rekao da će izrada Strategije trajati šest meseci i da će u taj posao biti uključen širok krug zainteresovanih.
 
 
   
 
"Cilj nam je da zajedničkim radom dođemo do dokumenta koji ćemo prihvatiti kao  svoj i čiji će ciljevi i planovi moći da budu ostvareni. Dakle, da strateški ciljevi kao što su vodosnabdevanje na teritoriji Grada Zrenjanina, pitanje otpadnih voda, saobraćajne infrastrukture, pitanje daljeg razvoja industrijskih zona, poslovnih zona, poljoprivrede, budu naše zajedničko opredeljenje, bez obzira ko je na vlasti. Ono što se podrazumeva pri izradi Strategije jeste da u stručni rad uključimo što više sopstvenih kapaciteta, kakvog u gradu sigurno imamo", istakao je gradonačelnik Bošnjak i dodao da se nada da će tokom narednih šest godina biti ostvarena vizija koja se, nekako, nameće ovom Strategijom, a to je - "Zrenjanin – zaposlen grad".
 
   
 
Početak skupa u Gradskoj kući protekao je u prezentovanju prethodne Strategije, za period 2006-2013. godine, odnosno načinu na koji je rađena i ostvarenim rezultatima, a prezentaciju je održao mr Dejan Jovanov, jedan od članova Saveta za izradu strategije.
 
Nakon pozdravne reči gradonačelnika Zrenjanina, o izradi nove strategije govorila je Vesna Kopanja, saradnik Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj "Banat". Ona je podsetila da je 2006. godine opština Zrenjanin bila među prvim lokalnim samoupravama u zemlji koja je uradila strategiju održivog razvoja.
"Ta Strategija ističe ove godine i smatrali smo da moramo imati kontinuitet, da prvo sagledamo šta je to i kako je urađeno u tom periodu, a potom i prezentujemo metodologiju za izradu nove strategije. Ona je, pre svega, usaglašena sa Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, institucijom koja je finansijski podržala izradu naše Strategije, a s druge strane, to je metodologija koju je razvila Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). Oni su postavili cilj da se sve strategije razvoja u Srbiji rade po sličnom modelu, što je važno zbog mogućnosti kasnijeg ocenjivanja napretka u realizaciji strategije u svakoj sredini", rekla je Kopanja i ocenila da je postojanje Strategije kao dokumenta izuzetno značajno, jer je to osnovni razvojni dokument jedne lokalne samouprave i uslov da se iz različitih fondova odobri finansiranje određenih razvojnih projekata i programa. 
"Važno je da se, pre izrade nove strategije, uradi analiza postojećih gradskih dokumenata kako bi razvoj grada bio sinhronizovan, ali i trenutno važećih nacionalnih i regionalnih dokumenata, koji moraju biti u saglasnosti. Mora se definisati način saradnje s nacionalnim i regionalnim vlastima, kao i saradnja sa okolnim opštinama, jer je priča o međuopštinskoj saradnji, sa stanovišta Evrope i evropskih integracija, posebno aktuelna", kazala je ona.
 
 
Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika za razvoj, smatra da je pitanje razvoja grada tema u koju moraju svi da se uključe.
"Do vizije treba zajedno da dođemo, ali, predlog je da ona bude da zaposlimo što više naših sugrađana. Strategija to treba da omogući, tu su strateški, kao i specifični ciljevi koji treba da obezbede osnovne strateške ciljeve, na kraju idu mere i propisi koji određuju na koji način će se raditi projekti za realizaciju tih ciljeva. Svi naši budući projekti moraju biti usmereni ka ostvarenju naše vizije. I sada radimo dosta projekata, ne toliko koliko bi trebalo, ali nemamo dobru komunikaciju sa različtim institucijama, pa dolazimo u situaciju da se određeni projekti preklapaju. U narednom periodu radićemo na formiranju određene baze podataka, kako bi poboljšali međusobnu komunikaciju i stekli bolji uvid u postojeće, kao i u projekte koji će se raditi", naveo je Radišić.
 
Partnerski forum za izradu Strategije, kako je rečeno, jeste telo koje će se profilisati kroz rad u četiri osnovne radne grupe - grupu za ekonomiju, za ekologiju, za društvene delatnosti i za infrastrukturu. Rad Foruma biće javan, a putem veb-portala, koji će biti otvoren, moći će da se daju predlozi i sugestije, kao i stekne uvid u sve aktivnosti u vezi sa izradom Strategije. Faze procesa strateškog planiranja obuhvatiće analizu trenutnog stanja, definisanje razvojnih prioriteta, izradu akcionog plana, definisanje sistema implementacije i definisanje sistema monitoringa i evaluacije. Akcioni plan, sa konkretnim projektima i ciljevima, biće urađen za prve tri godine, a Strategiju razvoja grada za period 2014-2020. godine usvojiće Skupština grada.