Pet decenija rada pogona NIS TNG Elemir

Prigodnom svečanošću u pogonu NIS TNG Elemir obeleženo je pet decenija rada ovog preduzeća za distribuciju tečnog naftnog gasa. Svečanosti su prisustvovali Rišat Islamov, direktor Bloka istraživanje i proizvodnja NIS Gasprom Njeft, Predrag Grujić, direktor Pogona za pripremu i transport nafte i gasa, gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Radovan Bulajić i pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić.
 
   
 
Pogon za pripremu i transport nafte i gasa, rafinerija gasa, odnosno "degazolinaža" Elemir, pušten je u rad 23. septembra 1963. godine, u njega je ugrađena američka i engleska, kasnije francuska tehnologija. Pošto je to bilo prvo postrojenje ove vrste u zemlji, projekat je urađen po standardima zemlje ponuđača, Sjedinjenih Američkh Država, i obuhvatao je novu halu, licencu, patente, bazni i detaljni inženjering i sve druge usluge po principu "ključ u ruke". Postrojenje je dva puta rekonstruisano, 1969. i 1988. godine, čime su kapaciteti značajno uvećani. Osnovna delatnost pogona je priprema prirodnog gasa i proizvodnja tečnog naftnog gasa i gazolina, a sirovine za proizvodnju stižu sa polja iz srednjeg i severnog Banata, magistralnim gasovodom i auto-cisternama.
 
      
 
Instalisani kapacitet postrojenja iznosi 1,2 miliona kubnih metara na dan, sa 21,6 tona na dan gasnog kondenzata na ulazu i 180 tona na dan tečnog naftnog gasa i gazolina na izlazu, što čini maksimalnu dnevnu proizvodnju. Trenutni dnevni kapacitet je oko 730-760 hiljada kubnih metara na dan prirodnog gasa i prosečno 24-25 tona na dan gasnog kondenzata na ulazu i 102 tone TNG i gazolina na dan. 
 
Postrojenje neprekidno radi tokom cele godine, osim u periodu redovnog godišnjeg remonta u trajanju 10-14 dana. Tokom poslednje tri godine izvršene su značajne investicije u modernizaciju i obnavljanje opreme. Najveća investicija, u vrednosti većoj od 30 miliona evra, je izgradnja aminskog postrojenja, koje će služiti za uklanjanje ugljen-dioksida iz prirodnog gasa i omogućiti da se kvalitet gasa koji se, sa domaćih polja distribuira ka domaćim potrošačima, značajno poveća. Radovi na izgradnji ovog postrojenja su započeti  i trebalo bi da se završe do kraja aprila naredne godine. 
 
       
 
Prisutnima su se obratili Rišat Islamov, Predrag Grujić, zamenik predsednika Sindikata preduzeća Milivoje Vojnović, kao i gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak. 
"Grad Zrenjanin zaista ceni i poštuje rad ovog preduzeća, koje ima sluha da čuje i glas lokalne zajednice i želi da u njemu u narednom periodu još više učestvuje", rekao je pred okupljenima gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak. On je istakao da zaštita životne sredine i međunarodni standardi ovde prisutni, sve ohrabruju, a da je izgradnja novog postrojenja zajednički cilj i lokalne samouprave i radnika preduzeća i građana koji žive u njegovoj okolini.

      
 
"Naftagas je uvek bio prepoznat kao "naš", kao firma "sa dušom", a to ubuduće očekujemo i od NIS-a, odnosno Gasprom Njeft-a, da budu na korist zajednici, i kad je dobro i kad je uspeh na našoj strani, ali i kada su problemi, kada padne sneg, kada se pojave nevolje, naši apeli su uvek nailazili na razumevanje i pomoć je stizala. Naravno, i dalji razvoj znanja   i unapređenje zajednice i same kompanije je zajednički zadatak i u tome ćemo istrajati" – dodao je on.
 
Drugi deo svečanosti obeležila je dodela priznanja i zahvalnica nekima od nekadašnjih radnika preduzeća, kao i zaposlenima zaslužnim za unapređenje proizvodnje i uslova rada tokom proteklog perioda.