Početak skrining programa za rano otkrivanje karcinoma grlića materice

Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov", uz podršku Grada Zrenjanina, a u okviru Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka, počinje danas da realizuje skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice. Iz ove zdravstvene ustanove juče je najavljeno da će prvim ciklusom skrininga, na godišnjem nivou, biti obuhvaćeno 11700 žena starosti od 25 do 64 godine, koje će telefonom, brojem zabeleženim na kartonima kod izabranog lekara, biti pozivane, a potom same odlučivati da li će ići na besplatan pregled i učestvovati u projektu. Predviđeno je da sve žene sa teritorije koju pokriva Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov" budu pregledane u roku od tri godine. Zrenjanin je 11. grad u Srbiji koji se uključio u ovaj skrining program.
 
Grad Zrenjanin obezbedio je za realizaciju projekta 756.869 dinara iz budžeta, a član Gradskog veća zadužen za oblast zdravstva, dr Boban Đukanović, pozvao je sve žene da se odazovu na pregled, jer samo od njih i njihove volje zavisi da li će iskoristiti pogodnosti ovog programa. 
- Nadam se da se nećemo na ovom zaustaviti, već da ćemo u narednom periodu realizovati i skrining program za otkrivanje karcinoma debelog creva i dojke – rekao je dr Đukanović.
 
 
Dr Žanka Subić, koordinatorka za skrining Srednjebanatskog okruga, rekla je da skrining predstavlja pregled žena kod kojih do sada nije prepoznata bolest. On će se sprovoditi u Domu zdravlja i obavljaće se jednostavnim, Papanikolau testom, uzimanjem brisa. Ukoliko nalaz ne bude u redu, bris će se ponoviti, a ako i u tom slučaju bude odstupanja, pacijentkinja će se javiti svom izabranom lekaru koji će joj objasniti dalji postupak. U zavisnosti od otkrivenih promena, žena će dobiti dalju terapiju i lečenje, što je sastavni deo ovog programa. 
 
Prema podacima Registra za rak centralne Srbije, svake godine otkrije se 1400 novih slučajeva raka grlića materice, što je drugi po učestalosti maligni tumor kod žena, posle raka dojke. Od karcinoma grlića materice godišnje u našoj zemlji umre oko 450 žena.
 
Na teritoriji Srednjebanatskog okruga u periodu 2003-2010. od raka grlića materice obolelo je 255, a umrlo 68 žena. Najveći broj njih registrovan je upravo na teritoriji Grada Zrenjanina.