Poseta gimnazijalaca iz Nemačke

Zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev primio je danas u multumedijalnoj sali učenike Zrenjaninske gimnazije i njihove goste iz gimnazije u nemačkom gradu  Hercogenrat i njihove profesore koji borave u našem gradu povodom realizacije projekta "Kjerkegor danas“. Stanisavljev je najpre, pozdravljajući goste, istakao važnost ovakvih upoznavanja i druženja mladih ljudi. 


-Izuzetna mi je čast što sam ovde sa vama, a projekti kroz koje naši gimnazijalci imaju priliku za upoznavanje svojih vršnjaka iz drugih zemalja postali su gotovo tradicionalni.  Dobro je što na ovakav način možete upoznati istorije naših naroda, a ujedno stičete prijateljstva i dugarstva koja ćete kasnije razvijati. Siguran sam da će uzajamnih poseta biti i ubuduće. Želim vam da iz našeg grada odnesete što više pozitivnih utisaka, i da o našem gradu i državi govorite misleći na predivne trenutke ovde proživljene – rekao je Stanisavljev i naveo da Grad Zrenjanin pruža podršku i izlazi mladim ljudima u susret. 
Profesorka filozofije, Aleksandra Maksić je istakla da je saradnja započeta prošle godine na Festivalu "Eurijade”, održanom novembra u gradu Kerkade koji se nalazi na tromeđi Nemačke, Belgije i Holandije. Tada je, kako je navela, odlučeno da se realizuje projekat kojim će biti obeležen jubilej velikog danskog filozofa Serena Kjerkegora.

 

  


- U međuvremenu, projekat je prerastao u upoznavanje lokalnih kulturnih istorija i ono što ćemo danas predstaviti kao deo projekta jeste kviz o poznavanju kulturne istorije grada Zrenjanina – rekla je ona i navela da je u ponedeljak organizovano razgledanje grada i da su za danas pripremljenja pitanja na koja su odgovarali zajednički timovi učenika iz zrenjaninske i gimnazije u Nemačkoj.
Direktor Gimnazije Milan Radaković takođe istakao zadovoljstvo što je saradnja sa učenicima iz Nemačke nastavljena i zahvalio profesorki Maksić na realizaciji projekta.  

  


U sklopu projekta biće organizovan niz filozofskih radionica, a sutra će, u Baroknoj sali Gradske kuće u 19. časova biti održana zajednička priredba, sa učenicima Muzičke škole "Josif Marinković“ predstaviti aktivnosti vezane i za kulturnu istoriju Srbije, grada Zrenjanina ali i za, kako navodi  profesorka Maksić, aktivan odnos prema životima.
-Ovo su mladi ljudi koji formiraju svoje identitete i njima je filozofija jedan od načina da upoznaju sebe i svoju sredinu, a naročito da se u ovom projektu druže sa svojim vršnjacima i razvijaju ideje koje možda mogu da promene svet, kako mi filozofi verujemo – dodala je ona. 
Zrenjaninski gimnazijalci biće u prilici da posete Hercogenrat juna iduće godine.