Predsedništvo SKGO u Zrenjaninu - gradovi i opštine traže hitnu reakciju države

Na danas održanoj sednici Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), predstavnici gradova i opština uputili su sledeće zahteve Ministarstvu finansija:
 
 - Povodom najavljene poreske reforme čiji efekti mogu značajno otežati rad gradova i opština u Srbiji, Predsedništvo SKGO traži hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija na kojem bi u direktnoj komunikaciji razmotrili ovo važno pitanje i predočili moguće posledice ukoliko reforma poreske politike, po treći put u kratkom periodu, bude išla na teret lokalnih samouprava; 
 
 - Predsedništvo SKGO takođe traži hitno zakazivanje sednice Komisije za finansiranje lokalne samouprave kao zakonom predviđenog mesta na kojem kroz dijalog i na kompetentan način treba razmatriti predviđene poreske mere;
 
- Kako je 6.000 kilometra regionalnih puteva prebačeno u nadležnost lokalne samouprave, a da pritom država nije obezbedila sredstva za njihovo redovno održavanje, Predsedništvo SKGO traži od resornog ministarstva da se u što kraćem roku razmotri ovo pitanje i obezbedi novac koji je opštinama neophodan kako bi ove puteve, koji su trenutno u veoma lošem stanju, sanirali i omogućili odvijanje bezbednog saobraćaja. Predstavnici opština upozoravaju javnost da je situacija odveć ozbiljna - imajući u vidu stanje putne infrastukture i činjenicu da se zimska sezona bliži, sredstva koju su za ovu namenu predviđena rebalanskom budžeta (svega 1,5 milijardi dinara za 6.000 kilometra) daleko su od sume koja je dovoljna da obezbedi adekvatnu sanaciju puteva.
 
   
 
Ovi zahtevi čine zvanično saopštenje sa 17. sednice Predsedništva SKGO, koje je po prvi put zasedalo u Zrenjaninu, na poziv gradonačelnika Ivana Bošnjaka. Sednica je održana kao zvaničan deo proslave obeležavanja Dana oslobođenja grada, a predsedavao je Saša Paunović, predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin. Prisustvovala je većina članova predsedništva, koje čine predstavnici 25 gradova i opština. Skupu je prisustvovao i Saša Mogić, pomoćnik ministra za lokalnu samoupravu u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave. 
 
   
 
Generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić, teme o kojima se danas raspravljalo u Zrenjaninu ocenio je kao značajne za sve gradove i opštine, odnosno za građane Srbije.
- Radi se o pitanjima novih ekonomskih mera koje treba da budu predložene i donete do kraja ove godine. Mi, kao organizacija koja okuplja sve gradove i opštine, smatramo da je neophodno da se štednja vidi na strani lokalnih samouprava, ali, sa druge strane se insistira na tome da sredstva budu dovoljna za nadležnosti koje lokalne samouprave imaju, jer to je jedno od glavnih načela na kojima počivaju lokalne uprave u celoj Evropi, pa mora i kod nas. Verujemo da ćemo, u saradnji s ministarstvima, u pripremi ovih mera uspeti da dođemo do takvog rezutata – naglasio je Staničić i dodao da će SKGO pokušati da dovede u punu primenu Zakon o finansiranju lokalne uprave koji je na snazi. 
- Smatramo da je potrebno preispitati neke uredbe koje prate ovaj zakon, pre svega o stepenu razvijenosti i nerazvijenosti opština – kazao je on. 
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, takođe je istakao značaj obezbeđenja finansija u sprovođenju ingerencija koje imaju gradovi i opštine. 
- Finansijska reforma tokom poslednjih godinu dana, odnosno mere koje Ministarstvo finansija najavljuje, svakako će ostaviti veoma ozbiljne posledice po finansiranje lokalnih samouprava,. Da bismo mogli našim sugrađanima da obezbedimo normalan život, moramo da budemo finansijski "pokriveni" i upravo zato smo inicirali da se ovde, u Zrenjaninu, održi ova sednica. Iskoristićemo prisustvo predstavnika lokalnih samouprava iz cele Srbije da pokažemo kako se, ustvari živi u "provinciji", kakvi su putevi kojima se stiže do pojedinih gradova, a Zrenjanin, pritom, važi za razvijenu lokalnu samoupravu. Ako je kod nas ovako, pitanje je kako je u sredinama koje nisu razvijene – konstatovao je gradonačelnik Zrenjanina.