Šezdeset deveta godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen-obeležja na Bagljašu, Karađorđevom parku i spomeniku Žarku Zrenjaninu danas je obeležen 2. oktobar – šezdeset deveta godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Toga dana 1944. godine jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale su četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizam na ovim prostorima. 
 
 
Polaganju venaca prethodio je prijem kod gradonačelnika Zrenjanina za predstavnike gradskih odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Zrenjanina i Beograda i Vojske Srbije. Goste su primili gradonačelnik Ivan Bošnjak, zamenik gradonačelnika, Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić. Ovom prilikom najavljeno je potpisivanje Povelje o saradnji između beogradskog i zrenjaninskog odbora SUBNOR, u Beogradu, 19. oktobra ove godine.
 
   

"S ponosom danas obeležavamo 69. godišnjicu od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu i očekujemo naredne godine veliki i značajan jubilej, sedam decenija od oslobođenja od fašističkog okupatora. Grad Zrenjanin i dalje s ponosom nosi ime revolucionara koji je dao život u Drugom svetskom ratu, a takođe možemo da kažemo da istorija uči buduće generacije da se, velikim žrtvama plaćena sloboda, mora i čuvati i negovati. Nova i buduća Evropa moraju da pamte istoriju, kako se ona ne bi na najneprijatniji način ponavljala, a današnjeg datuma u našem gradu buduće generacije treba da se i sećaju i da ga obeležavaju", poručio je gradonačelnik Bošnjak. 
 
   
 
Predsednik gradskog odbora SUBNOR Beograda, pukovnik u penziji Bora Ercegovac, izrazio je veliko zadovoljstvo današnjim prijemom i načinom na koji lokalna samouprava u Zrenjaninu obeležava ovaj datum, dajući mu značaj koji zaslužuje.
"Ovaj dan i za nas iz SUBNOR-a Beograd ima dvostruki značaj: prvo, što smo došli da sa rukovodstvom Grada Zrenjanina i prijateljima iz SUBNOR-a Zrenjanina položimo vence i cveće na spomenike naših predaka, drugo, da bi upoznali gradonačelnika i njegove saradnike s inicijativom, koja je već dogovorena, a to je da potpišemo Povelju o saradnji između naših gradskih odbora. Ovo je prvi primer ovakve saradnje koji realizujemo, a mogu da kažem sa zadovoljstvom da je inicijativa potekla upravo od gradskog odbora u Zrenjaninu. Mnogi naši članovi iz Beograda imaju dosta toga zajedničkog sa gradom Zrenjaninom", istakao je Ercegovac.
 
   
 
Predsednik zrenjaninskog gradskog odbora SUBNOR, Nedeljko Papić kaže da za borce današnji dan predstavlja nešto veliko, dan kada je nad ovim gradom zasijalo sunce slobode.
"Nema ništa draže od slobode i zato učesnici rata i njihovi potomci neće i ne smeju zaboraviti ovaj datum i nastaviće da ga obeležavaju", kazao je on. 
 
 
     
 
Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici gradskih odbora SUBNOR Zrenjanina i Beograda, Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog okruga, Vojske Srbije, Udruženja boraca ratova 1990-1999,  Vojnih penzionera Grada Zrenjanina, Udruženja za pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima Grada Zrenjanina, Socijalističke partije Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nove komunističke partije i mesne zajednice "Žarko Zrenjanin". Prisutne su pozdravili i prigodnim rečima im se obratili Nedeljko Papić i gradonačelnik Bošnjak. Ispred Grada Zrenjanina, venac su položili gradonačelnik Ivan Bošnjak, predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić i zamenica sekretara Skupštine grada, Dragana Lazić, a na spomen obeležja na Bagljašu i Karađorđevom trgu članovi Gradskog veća, Zlatana Ankić, Dubravka Bulovan Bengin, Milan Repija, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić i načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić.