Svečano otvoren 10. Bijenale akvarela

Pod nazivom "Flux likvida" u salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu sinoć je svečano otvoren 10. Bijenale akvarela, koji će trajati do 8. novembra. Ovogodišnji selektor bijenala Sanja Kojić Mladenov koncipira svoju izložbu "Flux liquida" u duhu savremenog vizuelnog stvaralaštva, a tehnika akvarela prezentovana je potpuno u smislu savremenog shvatanja, najavljuju organizatori. 
 
 
Pozvano je dvanaestoro umetnika - Dragan Ilić (Beograd, Njujork), Dragan Vojvodić (Novi Sad), diSTRUKTURA (Beograd), Stevan Kojić (Novi Sad), MP Art (Novi Sad), Iva Nedeljkov (Zrenjanin), Multiflex (Novi Sad), Vesna Perunović (Beograd, Toronto), Aleksandar Ramadanović (Novi Sad), Monika Sigeti (Novi Sad), Lana Vasiljević (Beograd), Milan Grahovac (Zrenjanin). Kustos izložbe je Sunčica Lambić-Fenjčev, koja je i autor pratećeg kataloga manifestacije.
- Ovo je bila prilika da damo presek dosadašnjih bijenalnih manifestacija i preispitamo značaj i razloge za opstanak Bijenala akvarela, kao i da vidimo mogućnosti njegovog potencijalnog razvoja u budućnosti. Sledeći logiku promene, bijenale je još pre dve godine prekinulo sa ustaljenom tradicijom krenuvši u korak sa savremenim svetskim tendencijama izlagačke prakse. Deseto bijenale je jedna tematska izložba, potpisana imenom i prezimenom svog autora - kaže Lambićeva.
 
 
Na otvaranju su govorili direktor Savremene galerije Igor Dostanić, selektorka bijenala Sanja Kojić Mladenov, kustos-istoričar umetnosti i direktorka Muzeja savremene umetnosti Novi Sad i gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, koji je otvorio izložbu i uručio Veliku nagradu Bijenala nagrađenom autoru, Lani Vasiljević. Pozdravljajući prisutne, on je istakao da i ovaj Bijenale Zrenjanin čini gradom, da je umetnost nešto što zaista oplemenjuje dušu, kao i da su na ovoj izložbi svi učesnici pobedili. Gradonačelnik je pozvao sve Zrenjaninke i Zrenjanince, kao i goste grada, da posete izložbu i obećao novi susret, na narednom Bijenalu, za dve godine. 
 
Posthumno je zahvalnica za doprinos Bijenalu dodeljena slikaru Zdravku Mandiću, a zahvalnicu je primila njegova supruga, Višnja Kauzlarić Mandić.
 
    
 
Selektorka bijenala Sanja Kojić Mladenov rekla je na otvaranju da je godišnjica poput ove bitna kako bi se sumiralo sve ono što se dešavalo na Bijenalu tokom proteklih dvadeset godina.
- U kolekciji Galerije nalaze se reprezentativni primerci radova bivših učesnika Bijenala, a u pitanju su veoma značajna imena. Takođe, godišnjica je i momenat kada treba razmisliti o tome gde dalje Bijenale može da ide i koje su to mogućnosti nekog daljeg razvoja. Kao selektorka izložbe, opredelila sam se za ideju "Fluks likvida" ("tečenje tečnosti"), odnosno koncept koji bi naglasio ono što je bitno za tehniku akvarela – upotreba tečnosti, svetlosti, tranparentnost materijala, glazurnost i tako dalje. Za mene je upotreba tečnosti bila veoma bitna, a fluks sam navela kao želju za promenom, iskorakom i uključivanjem akvarela u savremene tokove – istakla je ona. 
 
 
Nagrađena autorka ovogodišnjeg Bijenala, Lana Vasiljević, nije krila zadovoljstvo zbog ovog priznanja kom se, kako skromno kaže, nije nadala.
- Prijatno sam iznenađena izgledom Bijenala. Sviđa mi se izložbeni prostor i ambijent i vrlo rado bih organizovala ovde i neku samostalnu izložbu. Prvi put učestvujem i nagrada mi sigurno imponuje – kazala je umetnica i dodala da se tokom poslednjih nekoliko godina bavi kombinovanjem medija, materijala, svetlosnih instalacija. Vasiljevićeva je rođena 1973. godine u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, odseku vajarstva i na istom fakultetu magistrirala.

 
 
Bijenale akvarela u Zrenjaninu, u organizaciji Savremene galerije Zrenjanin, pokrenuto je sa idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela u okviru savremenog likovnog stvaralaštva 1991. godine. Organizovanje Bijenala akvarela proizašlo je iz akvarelističkih susreta u Umetničkoj koloniji Ečka, započetih osamdesetih godina prošlog veka, kada je organizator kao jedno od opravdanja za održavanje ovakvih okupljanja umetnika naveo zapostavljenost akvarela u savremenoj umetničkoj praksi. Posle dužeg vremena prezentovanja izložbi na kojima su predstavljani akvareli nastali između dve bijenalne izložbe ova praksa je prekinuta. Od 2011. godine deveto Bijenale akvarela je napravilo koncepcijski zaokret jer je za osnovnu bijenalnu izložbu koja je uvek bila žirirana, prvi put izabran selektor.
 
Narednog ponedeljka, u istom prostoru Savremene galerije, biće predstavljeni akvareli šestoro umetnika, koji su od 20. do 25. juna ove godine boravili i stvarali u Umetničkoj koloniji Ečka, u okviru 34. Susreta akvarelista. Ove godine se okupilo šest umetnika, koji se u svom radu nisu često susretali sa ovom tehnikom: Spartak Dulić, Žolt Kovač, Branislav Nikolić, Simonida Rajčević, Janoš Tarko i Predrag Terzić. Akvareli koji su nastali u Koloniji u Ečki nakon izložbe ostaju u zbirci Savremene galerije.