Treća međunarodna konferencija ''Ekologija urbanih područja''

U saradnji sa Univerzitetom politehnike u Temišvaru, Obuda univerzitetom iz Budimpešte, Tehnološkim univerzitetom Mogiljev iz Belorusije i Slovačkim univerzitetom tehnologije u Bratislavi, Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" organizovao je u konferencijskoj sali hotela "Kaštel" u Ečki međunarodnu konferenciju pod nazivom "Ekologija urbanih područja". 
 
 
Kako je navedeno u pozivu učesnicima, održivi razvoj urbanih područja jedan je od ključnih problema moderne civilizacije. Ekološki aspekt je dominantni  faktor u postizanju održivosti. Važnost ekološkog aspekta je razvila potrebu za održavanjem ovakve međunarodne konferencije - "Ekologija urbanih područja" - koja za cilj ima da integriše i stručnoj javnosti predstavi naučna, tehnološka i eksperimentalna znanja u ovoj oblasti. 
 
Konferenciju je otvorio pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović, a učesnike skupa pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. Za učešće na konferenciji prijavljeno je 120 stručnih i naučnih radova, od kojih je 93 prošlo recenziju, a stigli su iz 15 zemalja. 
 
   
 
Domaćin ovog stručnog skupa, dekan TF "Mihajlo Pupin", prof. dr Milan Pavlović kaže da je cilj organizatora bio da, na neki način, dovede svet u Zrenjanin.
"Polako taj cilj ispunjavamo, danas su sa nama dekani partnerskih fakulteta, akademik SANU koji će imati izlaganje, profesor emeritus sa novosadskog univerziteta, dakle, skup donosi kvalitetne radove i učesnike", kaže Pavlović.
 
 
Tokom konferencije održano je i nekoliko stručnih sesija, posvećenih upravljanju čvrstim i komunalnim otpadom, aspektima zaštite životne sredine od izduvnih gasova, buke i elektromagnetskog zagađenja, uticaju zagađenja na klimu i drugim temama.
 Na konferenciji je potpisan Memorandum o saradnji između zrenjaninskog fakulteta i Fakulteta zaštite na radu Univerziteta u Nišu, koji su potpisali dekani ova dva fakulteta,  prof. dr Milan Pavlović i prof. dr Ljiljana Živković.