Tvrdnje SKGO o veličini lokalne administarcije pokazale se tačnim

Stalna konferencija gradova i opština SKGO je u nekoliko navrata ukazivala na netačnost izjava Unije poslodavaca Srbije u kojoj je isticano da u "Austriji jedan činovnik ide na 1000 stanovnika dok je u našim lokalnim samoupravama sedam do osam ljudi".
 
 
Ovu trvdnju opovrglo je i istraživanje saradnika publikacije Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) u kojoj se kaže da je broj zaposlenih u državnoj upravi i odbrani Srbije u odnosu na aktivan broj stanovnika među najmanjima u Evropi, kako prenosi list "Danas". U istom tekstu se navodi da među 32 analizirane zemlje manji procenat zaposlenih u sektoru državne uprave ima samo Island. Prosek u EU je 6,3 odsto a u Srbiji taj procenat iznosi 4,1 odsto, kako je navedeno u analizi MAT-a.
 
SKGO još jednom podseća da ne postoji nikakav EU standard o broju zaposlenih u lokalnoj samoupravi, te tvrdnja da na 1000 stanovnika dolazi jedan službenik u lokalnoj administraciji ne može biti uzeta kao polazna osnova u određivanju ukupnog broja zaposlenih u gradovima i opštinama.
 
Ilustracije radi, kao dokaz da nema nikakvog standarda EU o jednom radniku u lokalnoj administraciji na hiljadu stanovnika može poslužiti i primer Švedske u kojoj od ukupnog broja svih zaposlenih stanovnika, svaki četvrti zaposleni radi za lokalnu samoupravu.
 
SKGO se zalaže za dalju racionalizaciju broja zaposlenih u lokalnoj administraciji, ali smatra da korišćenje paušalnih podataka nije ni od kakve pomoći.

 U tekstu objavljenom u "Danasu" (link: http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/zaposlenih_u_drzavnoj_upravi_manje_nego_igde_u_evropi.4.html?news_id=268958), saradnici MAT prezentovali su iznenađujući zaključak da je broj zaposlenih u državnoj upravi i odbrani Srbije u odnosu na broj aktivnih stanovnika među najmanjim u Evropi.
 
Najveći procenat zaposlenih u državnoj upravi i odbrani u odnosu na broj stanovnika ima Luksemburg (11 odsto), pa Francuska (preko 8,5 odsto). Naš sused Hrvatska takođe je u ovom pogledu ispala skromna (oko 4,5 odsto), tu su negde i Rumuni, i Slovenci su ispod EU-proseka ( ispod šest odsto), a iznad EU proseka su od suseda samo Bugari i Mađari.
 
Saradnik MAT-a Miladin Kovačević je rekao da se deficiti kadra sigurno uočavaju u Poreskoj upravi, Trezoru, Carini, Statistici, a da je narastao broj zaposlenih u regulatornim telima i agencijama, te imaju značajan udeo u fiskalnim prostoru, pa da bi utvrđivanju viška zaposlenih u javnom sektoru trebalo prići planski. On je dodao da od 620.000 i eventualno 700.000 zaposlenih u ukupnom javnom sektoru njih 380.000 ima platu do 100.000 dinara, a većina od njih do 60.000 dinara.