Zasedala Skupština grada - dvočasovna rasprava o dnevnom redu, usvojen II rebalans budžeta

Skupština grada zasedala je danas 12. put u ovom sazivu, a nakon uobičajenog početka zasedanja u 10 časova, Dnevni red je usvojen dva časa kasnije, nakon isticanja većeg broja predloga za njegovu dopunu. Uglavnom su dopune zahtevali odbornici stranaka opozicije, ali su svi njihovi predlozi odbijeni većinom glasova. Po usvajanju dnevnog reda, proglašena je i prva pauza, tako da je rasprava po tačkama usvojenog reda počela oko 12.30 časova.
 
Predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić saopštio je da je član Gradskog veća grada Zrenjanina, mr Halai Zoltan, podneo ostavku na ovu funkciju.
 
Velikom većinom glasova usvojen je predlog da se Skupštini obrati predsednik Nezavisnog Sindikata javnih službi Vojvodine Ranko Hrnjaz. On je sa govornice naveo da u Zrenjaninu ima pedeset spornih privatizacija i da se sve moraju ispitati, ne samo one koje zahteva Evropska unija, među kojima su dve u Zrenjaninu. Hrnjaz je predočio deset zahteva Sindikata, koji se tiču ostvarenja prava radnika koji su ostali bez posla ili dela zarade, uslađivanja penzija i smanjivanje njihove disproporcije, kao i da se najavljena racionaizacija u javnim preduzećima i ustanovama sprovede po jasnim kriterijumima i da zaposleni koji ostanu bez posla imaju obezbeđene socijalne programe. Najavio je i da će neki od njihovih članova početi štrajk glađu na Trgu slobode. On je ocenio i da je socijalni dijalog na niskom nivou i izneo očekivanja da će se izvući neki nauk iz današnjeg protesta članova Sindikata i njegovog obraćanja Skupštini grada.
 
Skupština je većinom glasova usvojila Predlog Odluke o uspostavljanju saradnje između grada Zrenjanina i grada Barija, Republika Italija. Bez rasprave usvojeni su i predlog Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i predlog tarifnog sistema za obračun instalisane toplotne snage i isporučene količine toplotne energije grada Zrenjanina.
 
Usvojen je predlog Odluke o izmeni Odluke o osnivanju Javne ustanove ''Sportski objekti'' Zrenjanin, kao i predlog Odluke o dopuni Odluke o parkiranju vozila, na osnovu koje se proširuje zona kontrolisanog parkiranja na tri nove lokacije u gradu - ulice Marka Oreškovića, Daničićeva i dr Tihomira Ostojića, a ukida naplata parkiranja na parkingu ispred Opšte bolnice ''Dr Đorđe Joanović'' u terminima posete bolesnicima, od 14-16 časova.
 
Odbornici su upoznati sa Izveštajem nezavisnog revizora Skupštini grada Zrenjanina o obavljenoj eksternoj reviziji predloga konsolidovanog završnog računa budžeta grada Zrenjanina sa stanjem na dan 31. decembra 2012. godine.
 
Razmatranje predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu - Rebalans II zauzelo je najviše prostora na sednici, a kako je navedeno i u izveštaju sa 50. sednice Gradskog veća, kao posledica rebalansa budžeta, slede i izmene u programima poslovanja i rada svih budžetskih ustanova. Ovim rebalansom ukupni prihodi i primanja budžeta, planirani su u iznosu od 5.372.082.808 dinara i smanjeni su u odnosu na Rebalans I za 1,7%. (5.465.107.071 dinara). U vezi sa ovom tačkom dnevnog reda usledile su i naredne, ukupno 21. tačka.
 
Razmatranje predloga Odluke o rebalansu budžeta izazvalo je i najviše diskusije među odbornicima, pre svega opozicionim, pa je često rasprava "iskakala" iz teme. Razgovaralo se o trošenju budžetskih sredstava, o obezbeđenim sredstvima za pojedine investicije koje nisu realizovane, o različitim troškovima, o viškovima zaposlenih, o rasveti i putevima u naseljenim mestima, o izdavajanjima za zdravstvo i socijalnu zaštitu i drugim temama, a predlog Odluke usvojen je većinom glasova odbornika.

Odbornici su usvojili izveštaj o radu Gradonačelnika Zrenjanina za period 21.08.2012. godine - 30.06.2013. godine

Mr Dejan Jovanov, većinom glasova odbornika, izabran je za vršioca dužnosti direktora novoosnovanog JP ''Rezervati prirode Zrenjanina'' Zrenjanin.

Kao dopuna dnevnog reda, na predlog zamenika gradonačelnika Čedomira Janjića, usvojena je odluka o određivanju autobuskog stajališta na kraju Prvomajske ulice, čime će linija gradskog prevoza kroz ovu ulicu biti produžena do kraja naselja Gradnulica - Guvno.
 
Današnja sednica okončana je desetak minuta pre 18 časova, nakon što je icrpljen dnevni red od 45 tačaka.