Zrenjanin na Sajmu investicija i nekretnina EXPO REAL 2013 u Minhenu

Grad Zrenjanin, koji su predstavljali gradonačelnik Ivan Bošnjak, njegov zamenik Čedomir Janjić i  pomoćnik Ivan Dević, učestvovao je i ove godine na najvećem evropskom sajmu investicija i nekretnina EXPO REAL 2013 u Minhenu. Ove godine na sajmu se predstavilo oko 1.700 izlagača iz 33 zemlje sveta, među kojima je i bila Srbija. 
 
 
Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) ove godine je na sajmu  nastupila pod sloganom "Srbija - sledeća evropska destinacija". "Expo real" je najveći sajam nekretnina u Evropi, na kome više od 80 odsto učesnika čine sami investitori i donosioci odluka. Srbija se predstavila na nacionalnom štandu na kom su nastupili gradovi Zrenjanin, Novi Sad i Subotica, kao i Stara planina, koji su predstavili svoje posebne projekte, turističko-privredne potencijale i mogućnosti za investiranje u lokalnim sredinama.
 
 
Sajam je idealna prilika za predstavljanje projekata potencijalnim investitorima, kao i upoznavanje sa najnovijim trendovima iz industrije. Sve najveće kompanije iz sveta tradicionalno učestvuju na ovoj sajmu koji prate mnogi specijalizovani skupovi i konferencije.
 
Tokom tri dana, koliko je sajam trajao (od 7-9. oktobra), posetiilo ga je više od 38.000 "donosilaca odluka", svetskih top menadžera iz oblasti investiranja. 
 
 
Prema rečima Aleksadra Radulovića, savetnika za strana ulaganja SIEPA-e, Srbiji je mesto na ovakvom sajmu jer su na njemu prisutni svi "bitni svetski investitori", pogotovu oni iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, odnosno iz zemalja sa kojima imamo "značajnu industrijsku saradnju".
"Očekujemo da će naredne godine, približavanjem Srbije Evropskoj uniji, biti povećano interesovanje investitora. Srbija ima i do pet puta manje prodajnog i poslovnog prostora nego u okolnim zemljama, pa je to šansa Srbije za investiranje", smatra Radulović. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, takođe ocenjuje korisnim prisustvo na ovom sajmu, ali i konstatuje da pristup sajmu u narednom periodu zahteva ozbiljan pripremni rad.
"Sajam je bio prilika da još jednom predstavimo naše industrijske zone, ali novo vreme i nove okolnosti zahtevaju i novi pristup. Zrenjanin je od 2004. godine ovde prisutan, tada je iza naših nastupa stajala čitava država, a da bismo se ubuduće  ozbiljno pripremili za nastup, potrebno je već danas da razmišljamo o informacijama koje smo sada tamo stekli i naravno, da se odluke o nastupima na ovakvim sajmovima donose racionalno. S obzirom da je konkurencija veoma oštra, sa puno zainteresovanih lokalnih samouprava i evropskih regiona, moramo pažljivo sagledati gde je naše mesto i uloga u tome, kako bi u narednom periodu bili zapaženiji. Ovoga puta u Minhenu su se predstavili, osim našeg grada, i Novi Sad, Subotica, Stara planina, kao dva investiciona fonda – vojvođanski fond VIP i SIEPA", ističe gradonačelnik Bošnjak.