Dragocena švedska iskustva u upravljanju komunalnim otpadom

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, priredio je prijem za predstavnike grada Jevle, u Švedskoj, koji u opštinama Sečanj, Žitište i Kovačica vrše obuku na temu upravljanja komunalnim otpadom. Obuku prolaze predstavnici gradske i opštinskih uprava i javna komunalna preduzeća.
 
Podsećamo, u okviru saradnje švedske Asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR) i naše Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), eksperti u oblasti zaštite životne okoline iz grada Jevle pružili su podršku Zrenjaninu, Kovačici, Titelu, Žitištu i Sečnju, lokalnim samoupravama uključenim u projekat budućeg sistema za upravljanje otpadom "Zrenjanin".
 
 
Saradnja i razmena iskustva nastavljeni su i ovih dana, a prijem u Zrenjaninu iskorišćen je za susret, kako je pomenuo gradonačelnik Bošnjak, "ne samo saradnika, već, sada, i prijatelja". Švedska je zemlja u kojoj je svest o zaštiti životne okoline na izuzetno visokom nivou i koja je razvila sistem reciklaže i ponovne upotrebe prerađenog otpada u gotovo 100%-nom obimu, pa su sva iskustva u toj oblasti koja dolaze od predstavnika ove zemlje dragocena.
 
Gradonačelnik Zrenjanina iskoristio je priliku da se gostima iz Švedske zahvali na uspešnom radu i ocenio da se aktivnosti na ovom projektu razvijaju zadovoljavajućom dinamikom.
"Nadam se da ćemo onaj širi projekat koji nas očekuje, samu izgradnju regionalne deponije, zahvaljujući ovoj saradnji sa Švedskom i njihovim iskustvima, uspeti da što više dinamiziramo i približimo onim zahtevima koje Evropska unija stavlja pred nas", rekao je gradonačelnik Bošnjak.
 
 
Predstavnik tročlane delegacije opštine Jevle, izvršni direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom u gradu Jevle, Tomas Nilund, istakao je da predstavlja asocijaciju pet opština u Švedskoj, koje su okupljene oko grada Jevle i koje već nekoliko godina uspešno vode ovaj Centar.
"Ova razmena iskustva sa predstavnicima opština srednjeg Banata može doprineti boljem upravljanju otpadom, većoj zaštiti životne sredine, ali i ukupnom razvoju društva u budućnosti. Jedna od bitnih stvari za uspešno sprovođenje poslova iz oblasti upravljanja otpadom jeste i podizanje javne svesti, uz edukativne programe o uključenju građana u proces recikliranja, što je ono čime ćemo se baviti tokom trodnevnog boravka ovde", naveo je  Nilund i dodao da se otpad u Švedskoj tretira ne kao nešto čega se treba osloboditi, već kao važan resurs.
 
 
"U ovoj oblasti zabeležili smo velik napredak, u smislu da se 99% proizvedenog otpada ponovo koristi, bilo za proizvodnju energije ili dobijanje novih proizvoda. Svega 1% otpada, čak i manje od toga, se deponuje. Ono što smo videli u vašim planskim dokumentima za upravljanje otpadom, jeste da ovu oblast sistemski planirate, što je bitan početni korak i smatramo da ste na dobrom putu. Mislim da će razmena iskustva biti obostrana - kao što će naša iskustva biti korisna za vas i mi dosta toga možemo od vas da naučimo", poručio je Tomas Nilund svojim domaćinima tokom prijema u Gradskoj kući u Zrenjaninu.