Gradsko veće dalo saglasnost na predlog opravdanosti otuđenja zemljišta u zoni ''Jugoistok'' američkom investitoru

Gradsko veće Grada Zrenjanina, na današnjoj 54. redovnoj sednici, jednoglasno je dalo saglasnost na Predlog zaključka o utvrđivanju predloga Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u industrijskoj zoni Jugoistok bez naknade u korist "Luvata Heat Transfer Solutions II AB". Ova odluka, praktično, znači da je Grad Zrenjanin spreman da izađe u susret jednom značajnom investitoru koji želi da podigne proizvodne pogone u Zrenjaninu, o čemu je detaljnije govorio pomoćnik gradonačelnika, Ivan Dević.
 
- "Luvata Hit Transfer Solušn II AB" je kompanija s većinskim američkim kapitalom i sedištem u Los Anđelesu, ali i evropskim i azijskim "divizionima" u Londonu i Pekingu, sa 45 fabrika, a  u pogonu u Zrenjaninu bi pokrenula proizvodnju u oblasti termodinamike, odnosno izradu toplotnih izmenjivača za sve vrste grejnih i rashladnih tela. "Luvata" grupa je vodeći svetski porizvođač namotaja i hladnjaka za HVACR tržišta, kao i proizvođač ACR bakarnih cevi i supreprovodnika za MRI skenere. Vodeći je snabdevač opreme za solarne foto-voltažne ploče i delove za turbine na vetar - opisuje Dević kompaniju koja je najavila dolazak u Zrenjanin i dodaje;
- Oni bi u ovde, u dve faze, gradili dve proizvodne hale površine od po 10.000 kvadratnih metara. Zemljište koje je predmet otuđenja je zona "Jugoistok", površine oko 5,6 hektara i njihova želja je da to bude bez naknade. Po svim kriterijumima Uredbe Vlade Srbije, oni ispunjavanju uslove da dobiju to zemljište bez naknade, jer su strateški investitori i kompanija koja ispunjava sve reference za dobijanje takve beneficije. Radi se, sigurno, o najzvučnijem imenu koje je ove godine stiglo u Srbiju – rekao je Dević i naznačio da će  rasprava o usvojenom Elaboratu trajati osam dana, nakon čega bi Gradsko veće donelo konačni tekst Elaborata i uputilo ga Skupštini grada na usvajanje. Konačnu reč o mogućnosti potpisvanja ugovora na otuđenje zemljišta daje Vlada Srbije.
 
Većnici su razmatrali dva amandmana podnetih na Predlog Odluke o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Zrenjanina za utvrđivanja poreza na imovinu. Kako je pojasnila Nikolina Šerfeze, šefica Odseka za poresku administraciju, amandman koji su podneli odbornici Tanja Dulović i Predrag Jeremić ne može se prihvatiti iz razloga što je podnet na spisak zona i njim se zahteva prebacivanje određenih ulica iz jedne u drugu zonu.
- S obzirom da su kriterijumi za određivanje zona određeni zakonom, predloženim amandmanom oni ne bi bili u potpunosti ispoštovani – rekla je Šerfeze.
 
Amandman koji je podneo odbornik Ljubomir Stanisavljev prihvaćen je, jer se njim rok za stupanje Odluke na snagu skraćuje sa osam dana od dana objavljivanja u Službenom listu na dan objavljivanja u SL, a primenjuje se od 01.01.2014. godine, s obzirom da se akti o prosečnim cenama odgovarajućih nepokretnosti po zonama moraju odneti i objaviti do 30.11.2013. godine.
 
Gradsko veće usvojilo je i Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za MZ ''Zlatica'' Lazarevo na ime troškova organizacije manifestacije Dan mesne zajednice, kojim se MZ ''Zlatica'' odobrava 55.000 dinara u navedene svrhe.