Gradsko veće održalo 53. sednicu

Gradsko veće održalo je danas 53. redovnu sednicu, sa dnevnim redom koji je, uz dopune, obuhvatio obimnih 45 tačaka. Međutim, veći deo tog dnevnog reda, 30 tačaka, ticao se iste tematike – razmatranje predloga zaključaka o davanju saglasnosti na izmenu i dopunu finansijskog plana svih gradskih i seoskih mesnih zajednica, a na osnovu nedavno usvojenog Rebalansa budžeta Grada Zrenjanina. 
 
Prethodno su većnici utvrdili Predlog Odluke o izmeni Odluke o Gradskoj upravi grada Zrenjanina, kojom se definišu obalsti, odnosno resori na koje mogu biti birani pomoćnici  gradonačelnika. Kako je objasnila Jasmina Malinić, načelnica Gradske uprave, ovo je urađeno zbog usklađivanja sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, kojim je utvrđeno da se odredbe Zakona, koje se primenjuju na Opštinsku upravu primenjuju i na Gradsku upravu. 
- Ovom izmenom pomoćnici gradonačelnika mogu se postaviti za oblast unapređenja odnosa Gradske uprave sa pokrajinskim i republičkim organima i realizaciju zajedničkih projekata, zatim za oblast unapređenja budžetskog poslovanja i odnosa Graske uprave sa javnim preduzećima i ustanovama, za oblast unapređenja poslovnog ambijenta i odnosa sa investitorima, kao i za oblast obrazovanja, kulture i socijalne politike – rekla je Malinićeva. 
 
Gradsko veće utvrdilo je Predlog Odluke o proglašenju 2014. godinom Mihajla Idvorskog Pupina. Godinu u kojoj se navršava 160 godina od rođenja proslavljenog srpskog naučnika, Grad  Zrenjanin  će  obeležiti  nizom  prigodnih  programa  i manifestacija. Tim povodom, Skupština  grada obrazovaće  Organizacioni  odbor  za  preduzimanje aktivnosti  vezanih  za  sprovođenje  programa  i  manifestacija, dok će organi Grada, kao i javna preduzeća i ustanove čiji je Grad osnivač, usaglasiti svoje aktivnosti u 2014. godini sa aktivnostima Organizacionog odbora.
 
Utvrđen je Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Statuta Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin, na osnovu koje se utvrđuje da direktor, umesto dosadašnje nadležnosti Upravnog odbora, može da donese odluku o obrazovanju Umetničkog saveta, kao i da imenuje privremena ili stalna stručna radna tela i odredi njihov sastav, način rada i zadatke. 
 
Obrazovana je i imenovana Komisija za podizanje spomenika i postavljanje skulpturalnih dela na teritoriji grada Zrenjanina, za čijeg je predsednika izabran Mirko Krlić, trenutno na funkciji pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. 
 
Načelnica Odeljenja za finansije Gradske uprave Žana Šahović prezentovala je Gradskom veću Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina u periodu januar – septembar 2013. godine, na osnovu kog su utvrđeni ukupni javni prihodi budžeta u iznosu od 2.692.629.980 dinara  i rashodi, u iznosu od 2.610.495.235 dinara, što iznosi 49% od ukupno planiranog obima sredstava po Odluci o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu. Izvršenje rashoda je, u poređenju sa istim periodom 2012. godine, smanjeno za 8,4%. 
 
Gradsko veće utvrdilo je predlog Pravilnika o klubu za stara lica, kojim se definišu poslovi Kluba, normativi u pogledu stručnih i drugih radnika, učlanjenje u Klub, prava i obaveze zaposlenih i korisnika i kriterijumi i merila za utvrđivanje cene programa rada Kluba. 
 
Predlogom Rešenja o određivanju osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Zrenjanina već postojećem spisku pravnih lica dodata su dva nova – GIK "Intergradnja" Banat Group doo i "Buzga Beton Kop Trans", oba iz Zrenjanina, koji bi, u slučaju potrebe, u poslove zaštite i spasavanja bili uključeni iz oblasti građevinarstva. 
 
Većnici su utvrdili Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Statut novoosnovanog JP "Rezervati prirode", a donete su i tri odluke iz oblasti lokalne poreske administracije. Na osnovu njih utvrđuje se visina poreza na imovinu, visina stope amortizacije pri utvrđivanju poreza na imovinu, kao i zone na osnovu kojih se utvrđuju koeficijenti za oporezivanje imovine. Kako je obrazložila Nikolina Šerfeze, šefica Odseka za poresku administraciju,  Grad Zrenjanin nije iskoristio mogućnost maksimalne stope oporezivanja propisane zakonom, već je stopu poreza uskladio sa gradovima slične veličine. Na osnovu odluke, stopa amortizacije iznosi 0,8% na godišnjem nivou, dok je procenat oporezivanja 0,3% za fizička lica i na zemlju, odnosno 0,4% za pravna lica. 
 
Obrazlažući odluku o uspostavljanju saradnje između Grada Zrenjanina i opštine Krnjak u Republici Hrvatskoj, gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak podsetio je da se radi o inicijativi podnetoj od strane predstavnika ove opštine u Karlovačkoj županiji, naseljene pretežno srpskim stanovništvom, konkretizovanoj nakon boravka delegacije Krnjaka u našem gradu, krajem avgusta. Gradsko veće jednoglasno je dalo saglasnost da se inicijativa prihvati i ona će se naći i pred odbornicima Skupštine grada, verovatno već na predstojećem zasedanju najavljenom za naredni petak, 29. novembar.