''Milunka Savić - heroina Velikog rata''

Povodom 17. novembra, praznika Grada  Zrenjanina, u Salonu  Narodnog muzeja  Zrenjanin otvorena je izložba  "Milunka Savić - heroina Velikog rata". Izložbu je priredio Istorijski muzej Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Radio-televizijom Srbije i ovo je prvo gostovanje izložbe van Beograda. Organizatori izložbe su Grad Zrenjanin i Narodni muzej, čiji je direktor Vidak Vuković pozdravio prisutne, koji su ispunili prostor Salona muzeja.
 
   
 
Izložba se sastoji od brojnih, do nedavno javnosti nepoznatih fotografija Milunke Savić, na kojima je ona prikazana kao ratnica, ali i majka i dama, ratnih odlikovanja, vojničke uniforme, kao i predmeta koji su joj pripadali. Posetioci izložbe mogli su da vide i dokumentarno-igrani film, prikazan nedavno na RTS-u, autorke Slađane Zarić, koja se takođe obratila prisutnima, a otvaranje su uveličali i Jasmina Stoiljković, glumica Narodnog pozorišta iz Prištine i zrenjaninski hor "Prepodobni Rafailo Banatski".
 
        
 
Otvaranju izložbe prisustvovali su i direktor Istorijskog muzeja Srbije Miroslav Živković i autorka filma Slađana Zarić, koja je istakla da je Srbija još pre stotinu godina omogućila ženama da se ravnopravno bore na prvim linijama fronta, što nije bio slučaj u zapadnim zemljama i podsetila da je Srbija imala najodlikovaniju ženu u Prvom svetskom ratu.
"Iako nedovoljno, država je ipak brinula o ovoj ženi sve do njene smrti, a nepravda je ispravljena nedavno, kada su posmrtni ostaci Milunke Savić preseljeni na mesto koje joj po svim zaslugama pripada – u Aleji velikana", rekla je Zarićeva. 
 
   
 
Izložbu je otvorio gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, rečima da je ona dokaz da postoje ljudi koji se bore protiv zaborava.
"Za jedan narod, naciju, najgori zalog za budućnost je zaborav. Skloni smo da zaboravljamo, a to nas mnogo košta. Zaboravljamo junake ratova koji su stvarali našu državu i obezbedili nam budućnost. Zaboravili smo imena najvećih i najmudrijih građana ovog grada, koji su 31. oktobra 1918. oformili prvi Srpski narodni odbor u Vojvodini i omogućili pripajanje ovih prostora matici Srbiji. Mnogo toga smo zaboravili", rekao je gradonačelnik Bošnjak i dodao da je Milunka Savić jedinstven primer u istoriji koliku je žrtvu moguće podneti za dobrobit svog naroda i njegove budućnosti.
 
Izložba "Milunka Savić - heroina Velikog rata" biće postavljena u Salonu Narodnog muzeja do kraja novembra, pa je to prilika da sve zainteresovane da saznaju nešo više o životu ove žene koja je ostavila dubok trag u srpskoj istoriji.