Nizom manifestacija obeležen Praznik Grada Zrenjanina

Polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena učesnicima Prvog svetskog rata, otvaranjem dve prigodne izložbe i koncertom u Narodnom pozorištu juče je u Zrenjaninu obeležena 95. godišnjica od oslobođenja u Prvom svetskom ratu - Praznik Grada Zrenjanina. Vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju, spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću, spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice posvećenu srpskim dobrovoljcima i na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću položlili su predstavnici Vojske Srbije, Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika 1912-1920. godine, Odbora za obnovu spomenika Kralju Petru i Demokratske stranke Srbije. Na Gradnuličkom groblju održan je i pomen palim srpskim i ruskim ratnicima, a činodejstvovali su sveštenici hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu.
 
   

Ispred Grada Zrenjanina, venac na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju položili su predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić i zamenica seketara Skupštine grada Dragana Lazić.
 
   
 
Na spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću venac su položili zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i članice Gradskog veća grada Zrenjanina, Dubravka Bulovan Bengin i Zlatana Ankić, dok su venac na spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića i na spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice položili zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i zamenica načelnice Gradske uprave Ana Kovački. 
 
   
 
   
 
Centralna svečanost održana je na Trgu slobode, ispred spomenika kralju Petru I Oslobodicu, gde su venac na spomenik kralju Petru položili gradonačelnik Ivan Bošnjak, zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić, zamenik predsednika Skupštine Ljubomir Stanisavljev i zamenica načelnice Gradske uprave Ana Kovački.
 
U delu kulturno-umetničkog programa nastupili su učenici osmog razreda osnovne škole "Žarko Zrenjanin" Ana Kelemen i Marko Šuljak i hor "Prepodobni Rafailo Banatski", pod dirigentskom palicom Senke Milosavljević. Državnu himnu Srbije izveo je Gradski duvački orkestar, kojim je dirigovao Branislav Gagić. 
 
   
 
Govoreći o značaju 17. novembra, gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, istakao je da junacima iz Prvog svetskog rata dugujemo sećanje na osvojenu slobodu i zajednički život na ovim prostorima koji danas imamo.
"To danas prenosimo i mladim generacijama - da je Srbija svojim žrtvama i prolivenom krvlju skupo platila slobodu i to ne bi smelo nikad da se zaboravi. Ne bi smelo više ni da se ponovi i zato moramo da čuvamo to što danas imamo, sa verom u bolje sutra, u miran, zajednički život, ovde na prostorima srednjeg Banata, poručio je gradonačelnik Zrenjanina nakon svečanosti kraj spomenika Kralju Petru. 
 
   
 
Praznik Grada Zrenjanina, 17. novembar, ustanovljen je u znak sećanja na oslobođenje Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu, 1918. godine, kada su Prva armija vojvode Petra Bojovića, Gvozdeni puk "Knjaz Mihajlo" i Pešadijska brigada pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira" ušli u Veliki Bečkerek i doneli smenu vlasti i smenu država na ovim prostorima. U samom gradu vlast je predata bez borbe, a pukovnik Ristić obećao je tom prilikom zaštitu celokupnom stanovništvu koje prihvata novu vlast, bez obzira na versku i nacionalnu opredeljenost. Tom prilikom vlast je predata Srpskom narodnom veću, osnovanom 31. oktobra 1918. godine kao prvo takvo telo u Vojvodini, sa zadatkom da pripremi dolazak srpske oslobodilačke vojske i pripremi stanovništvo za velike promene, jer je tada okončanje Prvog svetskog rata i oslobođenje već bilo realnost i pitanje dana. 
 
Povodom Paznika grada upriličene su i dve izložbe - u Narodnom muzeju postavljena je izložba "Milunka Savić - heroina Velikog rata", dok je u holu na spratu Gradske kuće otvorena stalna postavka fotografija svih dosadašnjih gradskih čelnika – gradskih načelnika, predsednika opštine i gradonačelnika Velikog Bečkrereka, Petrovgrada i Zrenjanina. U Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" održana je Svečana akademija i koncert multiinstrumentaliste, kompozitora i pevača vizantijskog stila, Slobodana Trkulje. Više o ovim događajima u posebnoj vesti...