Održana 52. sednica Gradskog veća

Danas je održana 52. sednica Gradskog veća kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić. Članovi Veća usvojili su Predlog Zaključka o utvrđivanju Nacrta Odluke o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Zrenjanina za utvrđivanja poreza na imovinu. Predlog Zaključka o utvrđivanju Nacrta Odluke o visini stope poreza na imovinu u gradu Zrenjaninu, kao i 
Predlog Zaključka o utvrđivanju Nacrta Odluke o visini stope amortizacije za utvrđivanje poreza na imovinu. Izvestilac po ovoj tački bila je Nikolina Šerfeze, 
Utvrđeni su, naime, Nacrti tih Odluka i biće upućeni na javnu raspravu koja će trajati od dana objavljivanja ovog zaključka na sajtu grada Zrenjanina, do 19.11.2013. godine u 10,00 časova.  
Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog Zaključka u vezi određivanja da sprovođenje alternativnih sankcija odnosno obavljanje rada u javnom interesu od strane određenih počinilaca krivičnih dela predstavlja delatnost od posebnog značaja za grad Zrenjanin i izdavanja  poslovnog prostora radi obavljanja delatnosti.
Gradsko veće Zrenjanina donelo je zaključak kojim se „Gradskoj stambenoj agenciji” nalaže da s Upravom za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde i državne uprave, zaključi ugovor zakupu poslovnog prostora u kome će biti smeštena kancelarija poverenika za uvođenje alternativnih krivičnih sankcija. Budući da, kako je ocenjeno, sprovođenje alternativnih sankcija prema počiniocima određenih krivičnih dela predstavlja delatnost od posebnog značaja za grad, ugovor predviđa petogodišnji zakup bez naknade, a kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija u Zrenjaninu biće smeštena u ulici Cara Dušana broj 12.
Zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić je podestio da je jula ove godine sa ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem potpisan memorandum o saradnji na osnovu kojeg će se, u Zrenjaninu i još osam gradova u Srbiji, otvoriti kancelarije za izvršenje alternativnih sankcija.
Na osnovu potpisanog protokola, ukazao je, gradovi su u obavezi da obezbede prostor u kojem će se otvoriti kancelarije čije će opremanje finansirati Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, dok je Ministarstvo u obavezi da stupi u kontakt sa poslodavcima u čijim će preduzećima osuđenici raditi, kao i da im obezbedi adekvatnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu.
Otvaranjem ove kancelarije biće omogućeno licima koja su osuđena na zatvorske kazne, a zakonom je to dozvoljeno, da te zatvorske kazne odrađuju kroz društveno koristan rad. Osuđenici mogu da služe kaznu zatvora u privatnim firmama, ali i u preduzećima u državnom sketoru, ustanovama kulture i centrima za socijalni rad.
Materijali za tačke dnevnog reda za 52. sednicu Gradskog veća grada Zrenjanina nalaze se na sajtu grada Zrenjanina: www.zrenjanin.rs, u delu Gradska vlast, Gradsko veće.