Poklon gradu za praznik - koncert Slobodana Trkulje

Praznično veče, 17. novembra, u Zrenjaninu obeleženo je svečanom akademijom i koncertom Slobodana Trkulje u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović". Prisutnima se prvo obratio gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, koji je istakao istorijsku činjenicu da će 17. novembar ostati u gradskim hronikama kao jedan od najznačajnijih datuma, kada je srpska vojska krenula u proboj Solunskog fronta i oslobađanje otadžbine i na ovaj dan, pre 95 godina, ušla u naš grad, tadašnji Veliki Bečkerek.
 
   
 
"Ono što je zajedničko tom i sadašnjem vremenu jeste sposobnost i kapacitet grada i regiona da jezikom razumevanja, poštovanja i uvažavanja neguju dobre međunacionalne i verske odnose, multikulturalnost i proevropsku orijentaciju. Ne zaboravljajući, dakle, prošlost i tradiciju, negujmo sadašnjost  razmišljajući o vremenima koja su pred nama i boljem i lepšem životu za sve Zrenjanince" – poručio je gradonačelnik Bošnjak.
 
 
O značaju 17. novembra govorio je i glumac Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", Dejan Karlečik. On je podsetio da je Prva armija vojvode Petra Bojovića 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd i krenula u oslobađanje Vojvodine. Devetog novembra oslobođen je Novi Sad, 12. Vršac i  Kikinda, 17. Veliki Bečkerek.
 
U danima u kojima se stvarala istorija i događajima koji su nizali jedan za drugim, posebno je naglašeno da je, prilikom predaje vlasti i smene država na ovom prostoru sve proteklo mirno, a oslobodioci se javno obavezali da će štititi sve građane, bez razlike u narodnosti i veri, koji nisu u zloj nameri i smišljeno pripremljeni protiv vojske i postojećeg stanja. 
 
   
 
Na scenu Narodnog pozorišta potom je stupio Slobodan Trkulja, muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor i pevač grlenog i vizantijskog stila. Trkulja se predstavio muzikom inspirisanom tradicijom Srbije i Balkana na nov i moderan način. Njegov zvuk na Zapadu je tretiran kao novi pravac u muzici, zvan "Moderna tradicija Balkana". Deo svog bogatog repertoara Trkulja je predstavio ovom prilikom u Zrenjaninu, izmamivši iskrene aplauze publike, koja je, na momente, i sama učestvovala u kreiranju njegovih neobičnih kompozicija i zvukova.