Saradnja Zrenjanina i Kragujevca

Privredno - politička delegacija grada Zrenjanina, na čelu sa gradonačelnikom, mr Ivanom Bošnjakom, posetila je grad Kragujevac. Poseta je organizovana na inicijativu "Točak Auto" doo, a sve u cilju uspostavljanja kontakata i saradnje dva grada. Tokom boravka u Kragujevcu, gradonačelnik je sa svojim saradnicima, istaknutim privrednicima našeg grada - članovima Zrenjaninskog poslovnog kruga ZREPOK, posetio rukovodstvo preduzeća u restruktuiranju "Zastava kamioni", gde je prezentovan istorijat i način poslovanja.
 
   
 
   
 
Nakon obilaska "Zastave", zamenik gradonačelnika Kragujevca, prof. Nebojša Zdravković, sa saradnicima upriličio je prijem u Gradskoj kući za predstavnike našeg grada.
 
 Prema rečima prof. Zdravkovića, Kragujevac je dobar primer za poslovanje, jer se sa 137. mesta popeo na treće mesto u Srbiji po svim ekonomskim parametrima. Ove godine je, uz još dva grada, dobio i sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj za povoljno poslovno okruženje. 
 
   

"Primer koji je Kragujevac u poslednjih par godina dao ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji je kako se aktivnim učešćem privrede i lokalne politike može unaprediti život svakog građanina u zajednici, to je i bio osnovni povod za iniciranje saradnje naša dva grada." - istakao je Bošnjak. 
 
   
 
"Mi u Zrenjaninu, sa istom idejom, zajedno sa privrednicima okupljenim u udruženju ZREPOK, aktivno radimo već godinu ipo dana. Kroz perspektivnu saradnju sa privredom ovog regiona i naravno sa gradom Kragujevcom, pokušaćemo da ostvarimo zajedničke projekte. Bitan je samo kontinuitet kvalitetnog rada, podrška što širem sloju privrede i stanovništva i aktivno učešće znanja, odnosno Univerziteta, i uspeh je neizbežan", dodao je Bošnjak.
 
Svoje potencijale i proizvodne programe, svojim domaćinima u Gradskoj kući, predstavili su predstavnici Mrkšićevih salaša, IMPEL, BB Trejd, Mekaplast Srbija d.o.o. (koji, inače, proizvodi delove za FIAT 500L), kao i Točak Auto d.o.o., ovlašćeni FIAT-ov servis i diler.
 
   
 
Na kraju svoje posete, nakon prijema u Gradskoj kući, zrenjaninska delegacija posetila je FAS - fabriku "Fiat automobili Srbije", gde se na licu mesta moglo videti kako i na koji način se proizvodi FIAT 500L.
 
Ono što će povezati Zrenjanin i Kragujevac, pre svega, biće razmena iskustava u privlačenju stranih investicija, sticanje novih znanja ali i ostvarivanje novih poslovnih veza, što će kasnije, nadamo se, dovesti i do zajedničkih projekata, a sve u interesu daljeg razvoja i napretka dva grada.