Slovenački ambasador posetio Zrenjanin

Obeležavanje decenije prisustva i rada slovenačke kompanije "Kolpa" u zrenjaninskoj Slobodnoj zoni bilo je neposredan povod da naš grad poseti Njegova Ekselencija ambasador Republike Slovenije u Srbiji, Franc But. Njega je primio gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak i u kraćem razgovoru predočio osnovne informacije o Gradu Zrenjaninu, privrednim potencijalima i mogućnostima saradnje, kako između zrenjaninskih i slovenačkih privrednika, tako i između Slovenije i trećih zemalja, s kojima Srbija ima uspostavljene sporazume o povlašćenoj trgovini, odnosno izvozu.
 
Prijemu u Plavom salonu Gradske kuće prisustvovali su i Liljana Figar Kužnar, opumonomoćeni ministar i ekonomski savetnik Ambasade Republike Slovenije i Ivan Dević, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, a goste je prethodno pozdravio i zamenik gradonačelnika, Čedomir Janjić.
 
    
 
Ambasador Franc But zahvalio se na prijemu i gostoprimstvu i izrazio uverenje da će Slovenija, koja je u odnosu na svoju veličinu veliki investitor u Srbiji, biti i dalje prisutna u Zrenjaninu i da se nada da će privredna saradnja biti i proširena.
 
"Mislim da su izuzetno pozitivna iskustva "Kolpe" dobra prilika da iza njih dođe još neki ozbiljan investitor kao što su oni, i mi ćemo se, kao ambasada, u direktnom kontaktu sa predstavnicima grada, operativno dogovarati u kom smislu, na kom području možemo uticati da se neko zainteresuje za pogodnosti u investiranju koje se ovde nude", istakao je ambasador i dodao da su najveće prednosti Zrenjanina dobra lokacija i dobra komunikacija sa tržištima Ruske federacije.
 
"Nadam se da ćemo se uskoro vratiti sa nekim potencijalnim investitorom. Iako se smatra da je kriza, mislim da su ovo najbolja vremena za investiranje, jer oni koji sada dođu i opstanu, sigurno će biti prisutni "na duge staze", naglasio je ambasador Republike Slovenije.
 
   
 
Razgovaralo se i o ponovnom uspostavljanju saradnje s lokalnim zajednicama i gradovima u Sloveniji s gradom Zrenjaninom, koja se polako obnavlja i postaje sve aktivnija. Pomenuta je, pritom, saradnja pojedinih zrenjaninskih osnovnih škola i Gimnazije sa školama u ovoj zemlji, a nedavno su i đaci iz Radenaca bili gosti Doma učenika "Angelina Kojić - Gina".
 
"Pokušaćemo da kroz direktnu međusobnu komunikaciju, kakvu smo imali danas, u narednom periodu s obe strane dobijemo što više podataka i ostvarimo što značajniji efekat, odnosno da konkretnim radom zainteresovanim investitorima ponudimo ono što Zrenjanin ima – industrijske zone, grinfild i braunfild investicije, dakle, ulaganja u nove i stare objekte, povoljan geografski položaj i dobre odnose, pre svega, sa Ruskom Federacijom i drugim bliskim tržištima. Naravno, pozitivna iskustva koja ovde ima "Kolpa" biće najbolja preporuka za Grad Zrenjanin", ocenio je gradonačelnik Bošnjak današnji susret sa ambasadorom Slovenije u Srbiji,  Njegovom Ekselencijom Francom Butom.