U holu Gradske kuće izloženi portreti svih dosadašnjih gradonačelnika

Po ugledu na Dom Narodne skupštine Republike Srbije, Skupštinu AP Vojvodine i pojedine lokalne uprave u našoj zemlji, u Gradskoj kući u Zrenjaninu od juče je takođe javnosti dostupna stalna postavka fotografija svih ličnosti koje su se nalazile na čelu grada, počev od prvog gradonačelnika postavljenog 1872. godine. Naime, ukazom iz 1871. godine, dotadašnje trgovište Veliki Bečkerek dobilo je status grada sa uređenim Magistratom, na osnovu kog je stekao i mogućnost da izabere gradonačelnika. To je učinjeno već naredne godine, a prvi se na funkciji našao Mihailo Štefulić.
 
     
 
Tokom istorijskog perioda dugog bezmalo vek ipo, na mestu gradskog načelnika, predsednika opštine ili gradonačelnika nalazilo se tačno 43 muškarca i jedna žena i oni su vodili grad koji se zvao Veliki Bečkerek, Petrovgrad ili Zrenjanin, a nalazio se u čak devet država – Austrougarskoj monarhiji, Kraljevini SHS, Kraljevini Jugoslaviji, Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji, FNR Jugoslaviji, SFRJ, Saveznoj Republici Jugoslaviji, Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore i konačno, Republici Srbiji. 
 
Izložba je otvorena kao deo obeležavanja Praznika grada, 17. novembra, a na skupu su se brojnim gostima obratili autor postavke, novinar i publicista Miodrag Grubački, aktuelni gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak i najstariji gradonačelnik koji se odazvao pozivu da prisustvuje ovoj svečanosti, Dušan Radaković, koji je na čelu grada bio u periodu od 1971-1975. godine.
 
 
Autor postavke posebno je pozdravio prisutne čiji se portreti nalaze na izložbi – jedinu ženu predsednika opštine, do sada, Bogdanu Glumac Levakov, Dušana Radakovića, Borislava Odadžića, Svetislava Krstića, Ljubu Slijepčevića, Milana Čežeka i Miletu Mihajlova.
 "Postavku treba posmatrati ne kroz prizmu politike ili bilo kakve ideologije, već, jednostavno, kao značajan i neizostavni deo gradske istorije, jer se svaka od ovih ličnosti nalazila na njegovom čelu u najburnijim istorijskim periodima, kao i u godinama kada se grad obnavljao, širio, industrrijalizovao... Izložba je rezultat višemesečnog rada, tokom kojeg je trebalo hronološki prikupiti i sistematizovati podatke i godine kada se ko nalazio na čelu grada, a posebno je zahtevno bilo prikupljanje fotografija. One su pronalažene u staroj štampi, u porodicama gradonačelnika, u zbirkama Istorijskog arhiva, a nažalost, četiri fotografije gradonačelnika s kraja devetnaestog veka ipak nedostaju i umesto njih, nadam se, samo privremeno, stavljen je grb grada. Svi portreti su potpisani imenom i prezimenom, funkcijom na kojoj su se nalazili – a zvali su se gradski načelnici, predsednici opštine ili gradonačelnici – i godinama u kojima su vršili najodgovorniju gradsku funkciju", ističe Grubački i dodaje da je ovo, praktično, prvi put u javnosti da su svi gradonačelnici predstavljeni na jednom mestu, po hronološkom redu i da je to njegov doprinos daljem proučavanju istorije grada. 
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, čiji je portret postavljen kao poslednji u nizu, istakao je da izložba svedoči o kontinuitetu trajanja grada. On se zahvalio svima koji su realizovali postavku i naglasio da je ovo jedan od najvažnijih trenutaka njegovog rukovođenja gradom, kao i da je posebna čast naći se u društvu onih koji su predstavljali grad u nekom trenutku njegove istorije.