Zrenjanin među osam gradova s najboljim projektima JPP

Na IV godišnjem JPP (Javno-privatno partnerstvo) samitu održanom juče u beogradskom hotelu "Hajet", gradovi Niš i Zrenjanin i opštine Raška, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Kanjiža i Doljevac predstavili su investitorima i javnosti projekte javno-privatnih partnerstava kojima bi u narednoj godini mogli da privuku najmanje 22 miliona evra investicija. Projektne ideje izabrane su za najbolje na konkursu u okviru projekta JPP kao razvojni potencijal, koji NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) sprovodi uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja.
 
Grad Zrenjanin na samitu je predstavljao gradonačelnik Ivan Bošnjak. 
 
 
 
Ovogodišnji Samit je okupio visoke predstavnike državnih i međunarodnih institucija, privredne lidere, gradonačelnike i stručnjake iz zemlje i inostranstva, koji su diskutovali o budućnosti JPP u Srbiji, ali i o konkretnim mogućnostima za finansiranje i realizaciju projekata od javnog značaja u domenu poljoprivrede, energetike, prehrambene industrije i turizma.
 
U uvodnom obraćanju prisutnima su se obratili Vladan Atanasijević, predsednik UO NALED-a, Rebeka Krživda, direktor kancelarije USAID-a u Srbiji, Nikola Ćorsović, državni sekretar Ministarstva finansija i Mateo Patrone, direktor EBRD-a za Srbiju. 
 
 
Evropska banka je 15% uloženog novca u Srbiji izdvojila za razvoj opština, ali nijedan projekat nije bio javno-privatno partnerstvo rekao je Mateo Patrone, direktor EBRD-a za Srbiju, dodavši da je EBRD zainteresovana da podrži razvoj JPP u Srbiju i pruži Vladi pomoć u stvaranju regulatornog okvira za to jer su projekti JPP dobar način da se iskoristi kapital privatnog sektora. 
 
Nakon uvodnih obraćanja usledila je panel diskusija na temu podrške sprovođenju JPP-a u Srbiji a kasnije i proglašenje osam najboljih JPP projekata. U okviru prvog panela, svako iz svog ugla delovanja, govorili su Nenad Ilić, potpredsednik Komisije za JPP, Apostolos Papadopulos, partner, Grant Tornton, Nenad Antić, finansijski direktor Porr-Werner&Weber i Wilijem Infante, stručnjak iz oblasti JPP-a.
 
U okviru paralelnih panel diskusija organizovanih u sklopu Samita, investitori su mogli da dobiju detaljne informacije o svakom projektu pojedinačno i razgovaraju sa gradonačelnima i predsednicima opština u cilju uspostavljanja saradnje na realizaciji projekata. Zaključci sa diskusija sumirani su u završnom delu Samita kada se prisutnima obratio i ministar privrede Saša Radulović. 
 
 
Prema rečima ministra Radulovića, Vlada Srbije opredeljena je da podrži razvoj JPP-a, istakavši da budućnost leži u vezi države i privatnog sektora. Ministar je dodao i da je neophodno da se još radi na popravljanju regulative vezane za JPP, kao i da se ojačaju kapaciteti institucija na državnom i lokalnom nivou koje su zadužene za kontrolu i sprovođenje projekata. On je podsetio da trenutno nedostaju kvalitetni projekti, ali je opredeljenje države da više ne igra odlučujuću ulogu u privredi već da podstiče formiranje privatnih investicionih fondova koji će ulagati kroz javno-privatna partnerstva.
 
Grad Zrenjanin među osam najuspešnijih projekata javno-privatnih partnerstava ušao je projektom "Rekonstrukcija Banje Rusanda", vrednim 5,5 miliona evra. Njim je predviđeno da Grad Zrenjanin i privatni partner zajednički učestvuju u rekonstrukciji, proširenju kapaciteta i unapređenja poslovanja banje koja bi nastavila da obavlja svoju osnovnu delatnost, ali i dobila niz novih sadržaja, čime bi umnogome obogatila postojeću ponudu (welness, kozmetički tretmani i druge ugostiteljsko-hotelske usluge). Pri tome bi se iskoristile sve prirodne pogodnosti banje koja obiluje mineralnim peloidom (blatom), termo-mineralnom vodom temperature 32 stepena C i ima tradiciju dugu 150 godina u lečenju i rehabilitaciji bolesnika od paraplegije, hemiplegije i različitih reumatskih oboljenja.