Zrenjanin na 5. Sajmu lokalnih samouprava

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, Igor Mirović, otvorio je danas, u Hali 1 Beogradskog sajma, 12. Međunarodni sajam preduzetništva "Biznis baza 2013" i  5. Sajam lokalnih samouprava, na kom je i ove godine učešće uzeo Grad Zrenjanin. Lokalnu samoupravu Zrenjanina predstavljali su zamenik gradonačelnika, Čedomir Janjić i pomoćnik gradonačelnika, Ivan Dević. O nastupu na ovom Sajmu, zamenik gradonačelnika Zrenjanina je rekao:
- Veoma je značajno da Grad Zrenjanin bude predstavljen na ovakvom sajmu, odnosno najvećem sajmu lokalnih samouprava u Srbiji. Očekujemo i posetu ministra za lokalnu samoupravu sa njegovim saradnicima, što će biti dobra prilika za razgovor  o našem gradu. Ovde smo da predstavimo sve potencijale Zrenjanina, pre svega privredne potencijale, naše uređene industrijske zone i sve ono što predstavljamo i inače na sajmovima, poput onih u Kanu i Minhenu. Ono na čemu, pre svega, radimo, jeste da privučemo potencijalne investitore, kako strane, tako i domaće – rekao je Janjić.
 
   

Ministar Mirović pozvao je lokalne samouprave da se udružuju i povezuju s privredom, jer je to najbolji način za rešavanje problema nezaposlenosti, privlačenja investicija i poboljšanje standarda. On je ocenio da je istovremeno održavanje dva sajma prilika da se opštine i gradovi povežu međusobno, kao i s privredom, da bi poboljšali poslovni ambijent i omogućili bolji i kvalitetniji život svojim građanima.
 
   

Mirović je posetio i štand na kom su, u organizaciji Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj "Banat", svoje potencijale predstavili grad Zrenjanin i deset banatskih opština. On se zadržao na štandu, u razgovoru s domaćinima – zamenikom gradonačelnika Zrenjanina, Čedomirom Janjićem i direktorkom RCR "Banat" Irenom Živković. Predstavljanje Zrenjanina na Sajmu, i ove godine pod „okriljem” RCR „Banat”, nastavak je  aktivnosti koje lokalna samouprava sprovodi u saradnji sa Centrom. Rukovodilac sektora za razvoj privrede RCR „Banat” Branislav Milosav, kaže da je ovo već tradicionalno zajedničko predstavljanje lokalnih samouprava i privrednika iz Banata.
- Ovim zajedničkim nastupom želimo da, kroz dobar primer, predstavimo na najbolji mogući način sve ono što Banat nudi, kako u privrednom, tako i u turističkom smislu, dakle, sve potencijale regije. Istovremeno, želimo da omogućimo i privrednicima, našim partnerima, koji nemaju mogućnosti da samostalno nastupe na jednoj ovakvoj sajamskoj manifestaciji, da predstave svoje proizvode ili usluge potencijalnim poslovnim partnerima - istakao je on.
 
      

Na trodnevnom 12. Sajmu preduzetništva "Biznis baza" okupljeno je više od 300 preduzetnika iz 10 zemalja koji nude svoje proizvode i usluge, a na 5. Sajmu lokalne samouporave više od 120 gradova i opština iz Srbije koji predstavljaju planove, potencijale i resurse potencijalnim investitorima i donatorima. U sklopu sajmova održahe se Peti međunarodni poslovni skup u organizaciji Evropske mreže preduzetništva koji će okupiti oko 150 preduzeća iz 10 zemalja koja posluju u građevinskoj, drvnoj, elektro i mašinskoj industriji, ali i u oblasti reciklaže i informacionih tehnologija i obnovljivih izvora energije.