Obeleženo 200 godina od rođenja Njegoša

U organizaciji Grada Zrenjanina, Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin“ i Udruženja Matice srpske u Zrenjaninu, u subotu je u Baroknoj sali Gradske kuće održana svečana akademija povodom 200 godina od rođenja Njegoša.



 

Tim povodom učesnike -  predsednika Matice srpske profesora dr Dragana Stanića i akademika Matiju Bećkovića, kao i narodnog guslara Slavka Aleksića i Milana Bjelogrlića, direktora zrenjaninske Gradske narodne biblioteke, u Plavom salonu primili su zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić i članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin.
 

 


Istakavši značaj Njegoša, Janjić je izrazio zadovoljstvo što Zrenjanin ima priliku da dva veka jednog od najvećih srpskih pesnika obeleži uz ovako značajne goste. 
Obraćajući se novinarima nakon prijema, Bećković je istakao da ne postoji ništa prirodnije nego da se u Petrovom gradu proslavi godšnjica rođenja srpskog pesnika, najvažnijeg Vladike srpske crkve posle svetog Save. 

 

 

Akademija povodom 200 godina od rođenja Njegoša okupila je veliki broj posetilaca, a u muzičkom delu programa, pored Aleksića nastupio je i Crkveni hor "Žene mironosice“. 
Organizatori akademije zahvalili su se zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi što je imala sluha za ovaj značajan jubilej i uključila se u organizaciju proslave.