Odbornici Skupštine grada dali ''zeleno svetlo'' za dolazak ''Luvate''

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina održali su danas 15. sednicu, na kojoj se, po hitnom postupku, raspravljalo o zahtevu kompanije "Luvata Heat Transfer Solutions II AB" za dobijanje građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Industrijskoj zoni ''Jugoistok'' bez naknade. 
 
Kako je objašnjeno u Sazivu, sednica je sazvana na ovakav način zbog hitnosti koju zahtevaju investitori, obzirom da, nakon usvajanja Zaključaka po predloženim tačkama predloženog dnevnog reda, predstoje dalji koraci za realizaciju istih, a čije je vreme ograničeno.
 
Na dnevnom redu sednice našla se još jedna tačka u vezi sa otuđenjem neizgrađenog građevinskog zemljišta: Predlog Odluke o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Mihajlovački drum''.
 
Uprkos objašnjenju predsednika Skupštine grada, Radovana Bulajića, da na ovoj sednici nije moguće raspravljati o dnevnom redu i menjati ga, predsednik odborničke grupe Demokratske stranke Goran Kaurić zatražio je objašnjenje o ostavci člana Gradskog veća, Dragana Šašića. 
 
To je izazvalo reakciju najstarijeg odbornika Skupštine grada, Svetozara Zurovca, člana Srpske napredne stranke, kome je, prilikom obraćanja, pozlilo, pa je sednica ubrzo prekinuta. 
 
Nakon kraće pauze, nekoliko odbornika opozicije zatražilo je pojašnjenja u vezi sa planiranom investicijom od strane kompanije "Luvata", a odgovore je dao pomoćnik gradonačelnika, Ivan Dević.     
 
On je rekao da je Elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini urađen po principima i metodologiji koje propisuje Vlada Republike Srije i da je  tipskog karaktera. Dević je naveo da, ukoliko Elaborat prihvati i Vlada Srbije, investitor postaje 100% vlasnik zemljišta, ali i da mora ispuniti ugovorne obaveze u roku od 4 godine, jer, u protivnom, otuđenje zemljišta može biti osporeno.
 - "Luvata" je ozbiljna svetska kompanija koja je, nakon obilaska 32 grada u Srbiji u prethodnih godinu dana, odlučila da investira u Zrenjanin. U prvoj fazi planirano je zapošljavanje 65 radnika koji će proći obuku i postati nosioci proizvodnje, da bi, nakon pokretanja proizvodnje, krajem 2014. ili početkom 2015. godine, bili zaposleni i ostali radnici. U Zrenjaninu bi kompanija proizvodila tzv. termoizmenjivače, u pitanju su sastavni delovi termodinamičkih uređaja, dakle, radi se o vrhunskoj i ekološki čistoj tehnologiji – pojasnio je Dević i dodao da će 30% zaposlenih biti stručnjaci sa visokom spremom, a da će postojati mogućnost, o čemu će odlučivati sama kompanija, korišćenja u proizvodnji repromaterijala proizvedenih u Srbiji, poput bakra i aluminijuma.
 
Na pitanje predsednika Skupštine grada Bulajića o mogućnostima da i neka domaća kompanija zatraži i dobije slične beneficije, Dević je rekao da ni u jednom dokumentu ne stoji klauzula da su takve beneficije dostupne samo stranim kompanijama.
- Strani investitori su u povoljnijoj ekonomskoj situaciji za ispunjavanje strogih kriterijuma Uredbe Vlade Srbije za dobijanje besplatnog zemljišta i zapošljavanje radnika i to je, pretpostavljam, glavni razlog zašto prednjače u tome – istakao je Dević.
 
Kako je predviđeno elaboratom, kompanija "Luvata Heat Transfer Solutions" planira da izgradi pogone za proizvodnju toplotnih izmenjivača, u Industrisjkoj zoni "Jugoistok", na površini od 5,77 hektara. U prvoj godini proizvodnje, od aprila 2014. godine, posao bi dobilo 65 radnika, a kasnije, do 2017. godne, radilo bi i svih 700 radnika. 
 
Vrednost investicije u prvoj fazi iznosiće 4,9 miliona evra, a sa izgradnjom još jedne hale od 10.000 kvadratnih metara biće uloženo dodatnih 19 miliona evra, navodi se u elaboratu.
"Luvata" je vodeći svetski proizvođač namotaja i hladnjaka za grejanje, ventilacije i klima uređaje. Investitor koji namerava da dođe u Zrenjaninu pripada toj svetskoj kompaniji, sa 35 fabrika, raspoređenih u 17 država, sa ukupno 6 400 zaposlenih. 
 
Odluku o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljista u Industrijskoj zoni "Jugoistok", bez naknade, u korist kompanije "Luvata Heat Transfer Solutions II AB" odbornici Skupštine grada su usvojili većinom glasova i on će u predloženom obliku biti upućen na usvajanje Vladi Republike Srbije.
 
Predlogom Odluke o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Mihajlovački drum'' zainteresovanim investitorima nudi se zemljište u neposrednoj blizini kružnog saobraćajnog toka, na raskrsnici obilaznice i Mihajlovačkog druma, ukupne površine 4,7 hektara.
 
Na    predmetnom   lokalitetu  u  skladu  sa  navedenim  planskim  dokumentima  planirana  je izgradnja: objekata namenjenih za proizvodne pogone industrije, malu privredu, trgovinu, izložbeno-prodajnih salona, objekata zanatstva, poslovnih sadržaja, skladišta i servisa,  magacinskih  prostora  i  pratećih  sadržaja,  indeksa  zauzetosti  maksimalno 50% od površine parcele, zavisno od tehnoloških, saobraćajnih i ekoloških potreba, sa parkovsko-pejzažnim zelenilom i zaštitnim zelenilom od  min.  25%  od  površine  parcele,  spratnosti  u  skladu  sa  planskim dokumentom,  a  maksimalno  Vp,  P+Pk,  uz  mogućnost  i  veće  spratnosti  iz tehnoloških razloga.
 
Neizgrađeno  građevinsko  zemljište  se otuđuje po  tržišnim uslovima, uz početnu cenu otuđenja od 893,00 dinara po kvadratnom metru. Predmetno zemljište biće ponuđeno Javnim oglasom, koji će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja.
 
I ovaj predlog odluke odbornici Skupštine grada usvojili su većinom glasova.