Održana 57. sednica Gradskog veća - utvrđen predlog Odluke o budžetu za 2014. godinu

Gradsko veće održalo je danas 57. sednicu, na kojoj su članovi ovog tela utvrdili Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu – Rebalans III, kao i Predlog  Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu. 
 
Sa dnevnog reda skinute su četiri tačke: utvrđivanje predloga odluka o osnivanju tri nova javna preduzeća - Javnog komunalnog preduzeća ''Putevi Zrenjanin'' Zrenjanin, Javnog preduzeća ''Direkcija za poljoprivredu'' Zrenjanin i Javnog komunalnog preduzeća ''Infostan Zrenjanin'' Zrenjanin, kao i Predlog izmene Programa raspodele sredstava ostvarenih od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, odnosno poljoprivrednog objekta u državnoj svojini za 2013. godinu.
 
O onome što je prethodilo današnjoj sednici, kao i o skidanju navedenih tačaka s predloženog dnevnog reda, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, rekao je prisutnim novinarima: 
- Saziv za sednicu Gradskog veća, zakazanu za juče, zbog obimnosti materijala, stigao je dosta kasno do većnika i bilo je vrlo malo vremena da se prođe kroz taj materijal. Naravno da bitne odluke koje su bile sastavni deo ovog materijala su morale da se, pre svega, dobro razmotre i dobro obrazlože. U skladu s tim, juče smo, umesto sednice Veća, zakazane za 9 sati, održali radni sastanak, praktično kolegijum Gradskog veća, na kom smo saslušali sve predlagače programa i budžeta, takođe razmotrili sve mogućnosti za dalje postupanje i doneli odluku da s radom nastavimo danas. Takođe, tokom današnjeg prepodneva obavili smo i određene konsultacije, a sada smo konačno pripremili integralni materijal kakav će biti predstavljen odbornicima Skupštine grada na prvoj narednoj sednici – istakao je gradonačelnik Bošnjak i dodao:
 
- Potrebna je široka podrška da bi se druge odluke donosile. Nas pritiskaju, s jedne strane, višak zaposlenih nasleđen u prethodnom periodu, sa druge strane nova zakonska rešenja. Da bi ovo moglo sve dobro da se uradi, u skladu sa Zakonom, da bi transparentno i jasno raspolagali budžetom u 2014. godini i obezbedili razvoj grada, doneli smo odluku da se "sporne" tačke skinu sa dnevnog reda i da se, uz dobro obrazloženje, nakon toga predstave prvo javnosti, a zatim i donosiocima odluka – obrazložio je gradonačelnik skidanje nekoliko tačaka s dnevnog reda.  
 
Nakon usvojenog Rebalansa III budžeta za tekuću godinu i Predloga Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu, usledilo je prihvatanje izmena u programima poslovanja i rada javnih preduzeća i ustanova – direktnih i indirektnih budžetskih korisnika, da bi potom gradski većnici jednoglasno prihvatili programe poslovanja i rada javnih preduzeća i ustanova za 2014. godinu.
 
Usvojeno je i nekoliko predloga odluka u komunalnoj oblasti: Predlog Odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana naseljenog mesta Zrenjanin, Predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije regionalne deponije u Zrenjaninu, kao i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata na površinama javne namene na teritoriji grada Zrenjanina. 
 
Takođe, Gradsko veće jednoglasno je utvrdilo Preddlog Odluke o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti grada Zrenjanina, kao i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o naknadama za usluge koje vrši Gradska uprava.