Usvojena Odluka o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu, nastavak sednice 30. decembra

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina većinom glasova usvojili su danas Odluku o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu i to je najznačajnija odluka 16. sednice Skupštine grada. Odbornici su, nakon dvočasovnog zasedanja, prekinuli rad, a sednica će biti nastavljena narednog ponedeljka, 30. decembra, u 10 časova. Neophodnost rada na Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, opravdao je potrebom usvajanja budžeta u zakonskom roku i uputio izvinjenje zbog toga svim odbornicima koji slave ovaj dan. 
 
Usvajanju budžeta prethodila je rasprava o dnevnom redu, koja je ovoga puta trajala znatno kraće nego na prethodnim sednicama, oko 45 minuta. Od desetak predloga za dopunu  dnevnog reda, podnetih od strane predstavnika opozicije, prihvaćen je predlog da se Skupštini predoči informacija o razgovorima predstavnika Grada Zrenjanina i JKP "Vodovod i kanalizacija", sa predstavnicima preduzeća "WTE – Wassertechnik" o izgradnji fabrike vode, o čemu će se raspravljati u nastavku ove sednice. 
 
Nakon kraće rasprave, odbornici su većinom glasova usvojili Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu – Rebalans III. Ovim rebalansom utvrđuju se ukupni prihodi i primanja Grada Zrenjanina u iznosu od 4.777.017.297 dinara. 
 
Raspravi o predlogu Odluke o budžetu grada Zrenjanina prethodio je ekspoze gradonačelnika, u kom je on zahvalio odbornicima na konstruktivnom učešću u usvajanju  odluke o rebalansu i izdvojio glavne stavke koje karakterišu planirani budžet za narednu godinu. Kao primarni zadatak u godini koja je na izmaku, on je ocenio očuvanje javnih finansija grada Zrenjanina.
 
"U skladu sa tim bilo je neophodno usaglašavanje budžeta grada i vođenje računa o planiranim rashodima i ostvarenim prihodima. Ono što je bio osnovni i zacrtani cilj bilo je očuvanje likvidnosti budžeta, kao i nesmetano funkcionisanje svih korisnika budžetskih sredstava", rekao je gradonačelnik i potom naznačio glavne zadatke u narednoj godini.
 
"Godina koja dolazi i u kojoj se predviđa značajna reforma javnog sektora, kao i donošenje seta novih zakona, izazov je sama po sebi. Prvi među jednakim zadacima jeste obezbeđivanje minimuma socijalne zaštite i solidarno odgovoran odnos prema svim sugrađanima kojima su ova sredstva potrebna. Takvim stavom još jednom povlačimo liniju i jasno se udaljavamo od politike koja je čitavu deceniju unazad podelu na siromašne i bogate učinila drastičnijom. Drugi važan zadatak jeste konsolidacija javnih finansija. Analizirajući strukturu rashodne strane budžeta u odlazećoj godini uočili smo neophodan iznos ušteda i predložili spisak mera. Utvrdili smo mere štednje u smislu unapređenja procesa javnih nabavki i smanjenja obima lokalne administracije, gde smo predvideli rešenja koja nalaže zakonodavstvo, da oni koji su zaista višak budu, u skladu sa zakonom, raspoređeni na druga radna mesta ili stave na tržište rada", istakao je Ivan Bošnjak.
 
U raspravi na Predlog Odluke o budžetu za 2014. godinu učestvovali su odbornici opozicionih stranaka, generalno ocenjujući budžet nerealnim i socijalnim i kritikujući pojedine njegove stavke. Konačno, Predlog Odluke usvojen je većinom glasova odbornika – 36 je glasalo "za", a 22 "protiv".  
 
Prihodi  i  primanja  budžeta  grada  Zrenjanina  za  2014.  godinu  planirani  su  u iznosu od 5.282.072.398 dinara, od čega poreski prihodi iznose 2.990.767.000 dinara ili  56,6%,  neporeski  prihodi  iznose  1.007.787.952  dinara  ili  19,1%,  dok  primanja iznose  1.283.517.398  dinara  ili  24,3%  ukupnih  prihoda  i  primanja  budžeta  grada Zrenjanina. Istovremeno, ukupan obim budžetskih rashoda grada Zrenjanina planiran je u iznosu od 6.077.263.554 dinara, od čega će se 5.282.072.398 dinara izvršiti iz ustupljenih i izvornih prihoda budžeta grada Zrenjanina, 1.079.000.000 dinara iz primanja od zaduživanja a 219.069.000 dinara iz sopstvenih i ostalih prihoda indirektnih korisnika, navodi se u obrazloženju ukupnih prihoda i primanja, kao i rashoda i izdataka budžeta. 
 
Kao treća tačka dnevnog reda današnje sednice, pred odbornicima se našao Predlog Odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina, na koji je juče saglasnost dalo Gradsko veće. Predlog je usvojen većinom glasova, a na osnovu njega ponuđačima se otuđuje sedam parcela na lokalitetima "Uroš Predić", "Baranjska" i "Šećeranski park" radi izgradnje stambenih, stambeno-poslovnih, proizvodnih i poslovno-komercijalnih objekata.

Nakon ove tačke dnevnog reda, odbornici su se, na predlog predsednika Skupštine grada, Radovana Bulajića, izjasnili za prekid sednice i njen nastavak narednog ponedeljka, 30. decembra.