Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin u Zrenjaninu

U dvodnevnoj poseti Zrenjaninu boravio je Njegova ekselencija Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji. On je u naš grad stigao juče, u popodnevnim časovima i potom prošetao centrom grada, posetio Narodni muzej i hram Uspenja Presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici.
 
        
 
Na Trgu slobode ambasador je imao priliku da se informiše o najznačajnijim periodima i događajima iz istorije grada, kao i o zdanjima koja okružuju trg, a tokom šetnje kroz pešačku zonu, zaustavljao se i razgovarao s građanima. Ambasador je posebno izrazio zadovoljstvo posetom Narodnom muzeju i obilaskom umetničkog odeljenja, uveriviši se zašto ova gradska ustanova kulture spada među najuspešnije u Srbiji.
 
   
 
        
 
Nakon obilaska centra Zrenjanina, ambasador Ruske Federacije posetio je susednu opštinu Žitište i podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru. 
 
Domaćini ambasadoru Čepurinu juče su bili načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak i članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin, a u večernjim časovima pridružio im se i zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić. 
 
Ambasador je prenoćio u Zrenjaninu, što našem gradu, po rečima gradonačelnika Bošnjaka, čini izuzetnu čast i predstavlja više od obične diplomatske posete, pogotovu što se radi o predstavniku jedne od najmoćnijih država sveta. 
- Za nas je, zaista, velika čast i privilegija da ambasador jedne od tri najmoćnije zemlje na svetu u našem gradu i prenoći i tu privilegiju Zrenjanin do sada nije imao. Nadam se da će taj njegov prijateljski stav uticatio i na našu dalju saradnju. 
 
   
 
Početak drugog dana posete Zrenjaninu ambasador je iskoristio za posetu Gradskoj kući, gde ga je primio gradonačelnik sa saradnicima. Prijemu su prisustvovali i načelnik Srdenjebanatskog okruga Dušan Šijan, zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, pomoćnici gradonačelnika Ivan Dević i Duško Radišić, članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin i sekretar Skupštine grada Zrenjanina Milan Mrkšić. 
 
   
 
Tokom srdačnog razgovora, najviše je bilo reči o saradnji uspostavljenoj između regiona Noginsk i Srednjeg Banata, kao i mogućnostima dalje privredne i druge saradnje. Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin istakao je da je značajno saradnju razvijati tako da obe strane od nje imaju koristi.
- Uvek ima mogućnosti za proširenje saradnje i naše države imaju razvojnih potencijala i u celini i u bilateralnim odnosima. Jedan od najbitnijih pravaca saradnje je upravo regionalna saradnja, a jedan primer takve saradnje je upravo između Zrenjanina i regiona Banata, s jedne i moskovskog regiona i grada Noginska, s druge strane. Mi se nadamo da će ova saradnja razvijati u više pravaca u narednom periodu, kroz nekoliko značajnih projekata, u naučno-tehnološkom sektoru i u oblasti poljoprivrede, odnosno prehrambene industrije. Za ovo su zainteresovane obe strane, a potencijali postoje i od strane tržišta i od strane proizvođača i nadam se konkretnim rezultatima na tom planu – naveo je ruski ambasador i podsetio na izreku jednog francuskog istoričara iz 16. veka o Rusima, koja bi se, u ovom slučaju, mogla odnositi i na Srbiju.
- On je rekao da Rusi sporo spremaju konje, ali ti konji posle brzo trče. Dakle, u našem slučaju trebalo bi još brže da se pripremamo, kako bi posle brže i napredovali – poručio je svojim domaćinima ambasador Aleksandar Čepurin. 
 
 
     
 
Gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, kazao je da je saradnja Zrenjanina s Rusijom već prisutna u oblasti obrazovanja, kroz programe NIS-Gasprom Njefta i kvalifikovanu radnu snagu za potrebe ove kompanije.
- Tu je sigurno i poljoprivredna proizvodnja, kroz njeno intenziviranje i dalju procesnu obradu uz ispunjavanje standarda tržišta, neophodnih za ulazak na rusko tržište, kao i saradnja u industrijsko-prerađivačkoj oblasti, za koju se opredeljuju i pojedini strani investitori, upravo zbog povoljnih poslovnih odnosa između Srbije i Rusije i dostupnosti tamošnjeg tržišta. Veće približavanje i otvaranje granica sigurno bi imalo značajnog uticaja na slobodno kretanje roba, ali i radne snage na čitavoj teritoriji Rusije. Sve to opredeljuje Srbiju i Rusiju da razmišljaju i deluju u istom pravcu – istakao je Bošnjak. 
 
Načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan ocenio je dvodnevni boravak ruskog ambasadora u Zrenjaninu kao nastavak ranije započetih aktivnosti u saradnji dva okruga i dva grada.
 - Mi smo tu saradnju dogovorili, osmislili i Poveljom o bratimljenju, koju smo potpisali, trasirali tako da osnov saradnje bude ekonomska, privredna saradnja, od koje će koristi imati i jedna i druga strana. To je najbolji osnov da ta saradnja bude dugoročna i da obuhvati i neke druge vidove, kao što su obrazovanje, kultura, sport. I moj nedavni boravak u Rusiji, u Noginsku, takođe je bio u funkciji nastavka ekonomske saradnje i nadam se da će i poseta Njegove ekselencije doprineti unapređenju i ubrzanju te saradnje – izneo je svoja očekivanja načelnik okruga, Dušan Šijan.
 
Nakon prijema u Gradskoj kući, na inicijativu poznatog sportskog radnika, direktora Rvačkog kluba "Partizan" iz Beograda, potpredsednika Rvačkog saveza Srbije i potpredsednik aevropske federacije  Mediterana Rajka Baltića, ambasador Čepurin posetio je Dom borilačkih sportova "Partizan" i rvački klub "Proleter", jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva ne samo u Zrenjaninu, već i u Srbiji. Ambasadora su dočekali takmičari svih generacija kluba, a predstavnici rukovodstva kluba upoznali su ga sa dugom i slavnom tradicijom kluba, osvojenim trofejima, kao i uslovima u kojima treniraju i pripremaju se za takmičenja. Tom prilikom takmičarima su se, prigodnim rečima, obratili ambasador Čepurin, gradonačelnik Bošnjak i Rajko Baltić.  
 
   
 
Ambasador Ruske Federacije iskoristio je priliku i da poseti hram Svetog Arhangela Mihaila – Rusku crkvu, koju su 1922. godine osnovali i podigli ruski doseljenici, izbegli posle Oktobarske revolucije, 1917. godine. U tadašnjem Bečkereku naselilo se više stotina Rusa, pretežno fakultetski obrazovanih, među kojima je bilo profesora, lekara, umetnika... Njihovi potomci i danas žive u Zrenjaninu. 
 
   
 
Dvodnevnu posetu Zrenjaninu i Srednjebanatskom regionu, Njegova ekselencija Aleksandar Čepurin završio je obilaskom pogona Industrije ulja "Dijamant", najvećeg proizvođača u oblasti prehrambene industrije u regionu.