Sednica Gradskog veća - novi podsticaji u poljoprivredi, veća sredstva za ''Prvu šansu'', italijanski investitor u zoni ''Elemir''

Na danas održanoj 63. sednici Gradskog veća u centru pažnje bile su tri tačke –  Predlog Zaključka o utvrđivanju Predloga izmene Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Zrenjanina za 2014. godinu, Predlog Zaključka o utvrđivanju Predloga Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Zrenjanina za 2014. godinu i Predlog Zaključka o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Industrijskoj zoni ''Severozapad - Elemir'' po ceni nižoj od tržišne u korist italijanske kompanije "Siti".
 
Takođe, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, koji je predsedavao današnjom sednicom, obavestio je većnike i sve prisutne da je Vlada Republike Srbije prihvatila predlog Grada Zrenjanina i dala saglasnost da se kompaniji "Luvata" dodeli građevinsko zemljište bez naknade, čime, praktično, otpočinje realizacija ove značajne investicije u industrijskoj zoni  ''Jugoistok - Ečka''.
- "Prva šansa" je program zapošljavanja koji se donosi na nivou Republike i u našem slučaju je to stručna praksa, odnosno pokušaj da se probni rad kod poslodavca finansira iz javnih sredstava. Nakon oglasa koji smo raspisali pre petnaestak dana, javio nam se veći broj i kandidata za posao i poslodavaca. Akcenat je bio na realnom sektoru i na deficitarnim zanimanjima, a prijavilo se preko 120 poslodavaca, sa preko 250 otvorenih radnih mesta. To nam je sugerisalo da postoji potreba za zapošljavanjem na teritoriji Grada Zrenjanina, ali takođe i da poslodavci, iz određenih razloga, nisu spremni da preuzmu rizik probnog rada, pre svega, mladih ljudi – naveo je gradonačelnik i dodao da će budžetska sredstva prvobtino predviđena za ovu namenu u iznosu od 2 miliona dinara, izmenom Lokalnog akcionog plana zapošljavanja biti povećana na 8 miliona, a o tome će konačnu reč dati Skupština grada na narednom zasedanju.
 
Govoreći o novim podsticajima u oblasti poljoprivrede, Bošnjak je rekao da je ovaj Program nešto što se po prvi put donosi na gradskom nivou. 
- Prošle godine imali smo ideju kako bismo ova sredstva realizovali, a sada smo, u skladu sa Zakonom, doneli ovakav Program i nadamo se da će ga prihvatiti i Vlada Republike Srbije, odnosno nadležno ministarstvo. To je, pre svega, podrška putem subvencionisanih kredita poslovnih banaka, drugi vid pomoći je subvencionisanje postupka matičenja kod priplodnih ženskih grla i treći vid je refundacija, odnosno nadoknada troškova veštačkog osemenjavanja – istakao je gradonačelnik, a tokom sednice se čulo da mogućnost korišćenja navedenih podsticaja imaju aktivna poljoprivredna gazdinstva, registrovana u skladu sa Zakonom. 
 
Gradonačelnik je posebno pozdravio odluku Vlade Srbije da odobri kompaniji "Luvata" da dobije zemljište u Zrenjaninu po ceni nižoj od tržišne. 
- Vlada je, u skladu sa svojom uredbom, odobrila Elaborat predložen od strane Grada Zrenjanina, što znači da ćemo vrlo brzo preći u realizaciju ove značajne investicije. Takođe, danas smo formirali i Radnu grupu za sledećeg investitora koji je zainteresovan – to je italijanska kompanija "Siti", inače partner u Zrenjaninu već prisutnog "Fulgara", koja planira da u zoni ''Severozapad - Elemir'' podigne proizvodne kapacitete na površini od 10 hektara – rekao je Ivan Bošnjak. 
 
Gradski većnici danas su dali saglasnost na  na izmene i dopune finansijskih planova mesnih zajednica ''Zeleno polje'', ''Elemir'', ''Taraš'' i ''Tomaševac'' za 2014. godinu, čime je došlo do manjih korekcija u prvobitno predviđenim iznosima, a do izmena je došlo, kako je pojasnila zamenica načelnice Odeljenja za poslove finansija Euđenija Besu zbog potrebe isplate otpremnina radnicima u ovim mesnim zajednicama koji odlaze u penziju. 
 
Veće je  usvojilo i predloge Rešenja o raspuštanju Saveta Mesne zajednice '''Lukino Selo'' Lukino Selo, kao i o imenovanju predsednika i članova Privremenog tela Mesne zajednice '''Lukino Selo'' Lukino Selo. Nakon što su predsednik i četiri člana Saveta ove mesne zajednice podneli neopozive ostavke i nemogućnosti da se na njihova mesta, zbog nedovoljnog broja,  kooptiraju novi članovi sa prethodne izborne liste, donete su navedene odluke.
 
Usvojen je i Predlog Rešenja o izmenama i dopunama Rešenja o obrazovanju i imenovanju Komisije za rešavanje zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja na teritoriji grada Zrenjanina. Ovim se deo ingerencije u navedenoj problematici, sa JKP "Čistoća i zelenilo" prenosi na Komisiju, čijim će radom, kao i objedinjavanjem žalbi oštećenih građana, moći efikasnije da se rešavaju prijavljeni slučajevi ujeda pasa i značajno uštede budžetska sredstva, dosada utrošena za naknadu štete građanima, koji su često i zloupotrebljavali ovu mogućnost.