Gradsko veće održalo 64. sednicu

Pod predsedavanjem zamenika gradonačelnika Čedomira Janjića i u prisustvu osam članova, Gradsko veće održalo je juče 64. redovnu sednicu na kojoj je dominiralo nekoliko tema.  Jednoglasno je prihvaćen  Predlog Zaključka o utvrđivanju Predloga Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Industrijskoj zoni ''Severozapad – Elemir'' po ceni manjoj od tržišne u korist kompanije SITIP. Kako je izvestio Ivan Dević, pomoćnik gradonačelnika, predstavnici ove italijanske kompanije izrazili su zainteresovanost za pokretanje proizvodnje sintetičkih vlakana u ovoj zoni na parceli od 10 hektara.
- Radi se o istom postupku i zakonskim pravilima primenjenim i u prethodnom slučaju, za kompaniju "Luvata", s tim što firma SITIP, po Uredbi Vlade Srbije ispunjava uslove za dodelu zemljišta po ceni ispod tržišne u iznosu od 50%. To znači da će kompanija SITIP platiti zemljište 50% od tržišne vrednosti, naravno, ukoliko Vlada Srbije da saglasnost – istakao je Dević.
 
Gradsko veće razmatralo je i 16 prigovora sportskih klubova i organizacija na rešenje gradonačelnika o raspodeli sredstava za programske aktivnosti u oblasti sporta u gradu Zrenjaninu za 2014. godinu. Ovi klubovi nisu zadovoljni iznosom dobijenih sredstava ili ih nisu uopšte dobili, a prigovori su odbijeni, uz obrazloženje pomoćnika gradonačelnika, Davida Dimkića. On je rekao da se na konkurs prijavilo 127 sportskih organizacija i klubova, da je 108 njih dobilo sredstva, ali da su zahtevi višestruko premašili predviđene iznose za ovu namenu.
-  Na ovo rešenje gradonačelnika oko 10% korisnika je izrazilo nezadovoljstvo i pokušaćemo i njih i njihove zahteve da ispoštujemo tokom godine, da porazgovaramo i obavimo konsulatcije sa svima i pokušamo zajednički da pronađemo način da im se odužimo – kazao je Dimkić, a ovu odluku Gradskog veća prokomentarisao je i zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić.
 
- Grad Zrenjanin je napravio strategiju, što se tiče sporta, i mi hoćemo da opet budemo "grad sportova", da opet nekoliko klubova iz naše sredine igra u najvišim rangovima takmičenja u Srbiji i tako smo i predvideli ovaj budžet. Mnogo više sredstava smo predvideli za sport u ovoj godini, a u toj raspodeli, gde postoji 127 klubova, neko je i nezadovoljan. Odredili smo prioritete, ali nećemo zaboraviti ni manje klubove, ni pojedinačne sportove. Predvidećemo još neka sredstva u ovoj godini za sport i mislim da će velika, velika većina klubova u Zrenjaninu biti zadovoljna – naglasio je Janjić.  
 
Pažnju na jučerašnjoj sednici privukao je Predlog odluke o usvajanju plana lokacija za postavljanje plutajućih objekata na jezeru III Begejske petlje. Kako se čulo tokom sednice, postoji interesovanje za postavljanje ovakvih objekata, praktično, splavova na jezeru u centru grada i za tu namenu predviđene su dve lokacije – ispred palate suda i kod "Kapetanije", s tim što su uslovljene dimenzije i gabariti objekata koji mogu biti postavljeni na jezeru. 
- Imamo zahteve koji su odobreni u JP "Vode Vojvodine", naše stručne službe su to obradile, Gradsko veće je donelo odluku, a da li će doći do realizacije videćemo – prokomentarisao je predlog odluke Čedomir Janjić, koji je predsedavano jučerašnjem sednicom Gradskog veća.