Ministar Udovičić uručio ugovore o stipendiranju Fonda za mlade talente

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić danas je u Zrenjaninu  uručio Ugovore o stipendiranju stipendistima Fonda za mlade talente u Zrenjaninu i godišnje nagrade Sportskog saveza grada Zrenjanina najboljim sportistima i sportskim radnicima. Prethodno ga je u Plavom salonu Gradske kuće primio gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, a prijemu su prisustvovali i članica Gradskog veća za oblast sporta, mladih i regionalne saradnje Zlatana Ankić, generalnim sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura i predstavnici Kancelarije za mlade grada Zrenjanina.
 
   
 
Fond za mlade talente je osnovala Vlada Republike Srbije u želji da podrži najuspešnije studente, koji su svojim radom, upornošću i trudom postigli izuzetne naučne i akademske rezultate. Osnovni cilj Fonda jeste stipendiranje studenata i nagrađivanje učenika srednjih škola za postignute izuzetne rezultate na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Od 2008. godine do danas, Fond je nagradio i stipendirao više od 12.300 studenata i učenika srednjih škola i za te namene je utrošio preko 3,3 milijardi dinara. Osim konkretne finansijske podrške, Fond nastoji da stipendistima pruži i posrednu podršku kroz saradnju sa kompanijama, kako bi omogućili stipendistima da steknu prva radna iskustva. 
 
Konkursom koji nagrađuje najbolje studente u Srbiji do sada je nagrađeno više od 6.000 studenata čiji je trud na taj način uvažen i prepoznat. Od tekuće školske 2013/14. godine Fond za mlade talente je povećao broj dobitnika stipendije kao i iznos stipendije kako bi motivisao više studenata da postižu još bolje rezultate.
 
   
 
Ugovore o stipendiranju zaslužilo je 11 studenata, a u ime nagrađenih zahvalio se Milan Stajić, jedan od najboljih studenata Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin". Ugovore su uručili ministar Udovičić i gradonačelnik Bošnjak, a dobili su ih Radovan Adamov, Dragan Blanuša, Aleksandar Vujičić, Miroslav Gaborov, Katarina Zorić, Aleksandar Kiselički, Ivan Lukić, Marija Marko, Rade Milović, Jasmina Pavlović i Milan Stajić.
 
 
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je značaj zajedničkog okupljanja "najboljih među najboljima" u oblasti visokog obrazovanja i sporta.
- Očekujem od mladih da budu još bolji, kako bi i sama Srbija bila bolja. Zadatak Vlade Republike Srbije jeste da obezbedi novčana sredstva, stipendije i stimulans za sve uspešne građane, ali mnogo bitnija i važnija stvar pred nama je da obezbedimo radna mesta za sve te mlade, da oni ne odlaze iz svojih domova, da u svoju diplomu ne gledaju kao u kartu u jednom smeru, da ne doživljavaju svoje znanje kao ulaznicu u inostranstvo, već da posmatraju tu istu diplomu kao bolje sutra Srbije – kazao je ministar Udovičić. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina poručio je stipendistima da su oni perjanica ovog društva, na kojima će ostati dalji razvoj države. 
- Proces evropskih integracija i ne tako zahvalan prethodni period u kom smo se sretali s puno izazova, nalažu da se o mladim talentima povede mnogo više računa, da "odliv mozgova" jednom konačno bude zaustavljen i da ono najvrednije što imamo, a to su ljudi, zadržimo u našoj zemlji, kako bi čitavo društvo bilo bolje – istakao je gradonačelnik Bošnjak.  
 
U ime dobitnika stipendije, prigodnim rečima zahvalio se Milan Stajić.