Predstavnici grada Jevle u Zrenjaninu - dragocena švedska iskustva u upravljanju otpadom

Grad Zrenjanin i opštine Žitište, Sečanj, Kovačica i Titel zajednički učestvuju u sprovođenju Regionalnog plana za upravljanje otpadom, odnosno u projektu izgradnje Regionalne deponije, a u tim aktivnostima podršku imaju od grada Jevle u Švedskoj, čiji predstavnici danas borave u Zrenjaninu. Njihova dugogodišnja iskustva u oblasti ekologije, zaštite životne sredine, upravljanja otpadom i reciklaže dragocena su za naše prilike i umnogome mogu pojednostaviti postupke i aktivnosti koje se kod nas sprovode ili se planiraju.
 
 
 
Podsećamo, u okviru saradnje švedske Asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR) i naše Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), eksperti u oblasti zaštite životne okoline iz grada Jevle pružili su podršku Zrenjaninu, Kovačici, Titelu, Žitištu i Sečnju, lokalnim samoupravama uključenim u projekat budućeg sistema za upravljanje otpadom "Zrenjanin".
 
Pre radnog dela današnjeg sastanka, gradonačelnik Zrenjanina, Ivan  Bošnjak, priredio je prijem za delegaciju grada Jevle, u kojoj su bili Per Johanson, zamenik gradonačelnice Jevlea i predsedavajući Upravnog odbora tamošnjeg Regionalnog vodovoda, Tomas Nilund, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom, Per Olaf Halberg, predstavnik Regionalnog centra za upravljanje otpadom i Anika Lundkvist, šef Kancelarije za međunarodne odnose grada Jevle. Ocenjujući susret kao veoma značajnim u nastojanjima Zrenjanina da na savremen način rešava problem odlaganja čvrstog otpada, gradonačelnik Ivan Bošnjak rekao je da se današnjim razgovorima nastavlja projekat koji je, uz učešće švedske strane, "osuđen na uspeh".
- Mi ćemo se truditi da iskustva koja smo stekli tokom ovog projekta primenimo i na sve buduće projekte. Ovaj se odnosio na pitanje upravljanja čvrstim otpadom, a ključna pitanja i uključivanje čitave zajednice, čak i međuopštinskih struktura, u rešavanju vodosnabdevanja i otpadnih voda je posao koji nas čeka i u čemu ćemo višestruko upotrebiti stečena iskustva iz ovog projekta – istakao je gradonačelnik Zrenjanina.   
 
   
 
Per Johanson, zamenik gradonačelnice Jevlea, kaže da se pomenutim pitanjima u Švedskoj intenzivno bave već 25-30 godina i da su značajno u tome napredovali.
- Ono što mi možemo da uradimo jeste da podelimo naše greške sa drugima, kako bi ih oni izbegli u svojim projektima. Mi smo probleme rešavali na jedan način i poručujemo drugima da to mogu da usvoje ili da poboljšaju. Mislimo da je za ova pitanja važno da se rešavaju na međuopštinskom nivou i zajednički, s obzirom na njihovu važnost – kazao je Johanson i dodao da će i oni nešto moći ovde da nauče, pre svega, o načinu komunikacije s građanima i između lokalnih samouprava i da o tome razmenjuju iskustva.
 
Švedska je zemlja u kojoj je svest o zaštiti životne okoline na izuzetno visokom nivou i koja je razvila sistem reciklaže i ponovne upotrebe prerađenog otpada u gotovo 100%-nom obimu, pa su sva iskustva u toj oblasti koja dolaze od predstavnika ove zemlje izuzetno korisna.
- U ovoj oblasti zabeležili smo velik napredak, u smislu da se 99% proizvedenog otpada ponovo koristi, bilo za proizvodnju energije ili dobijanje novih proizvoda. Svega 1% otpada, čak i manje od toga, se deponuje. Ono što smo videli u vašim planskim dokumentima za upravljanje otpadom, jeste da ovu oblast sistemski planirate, što je bitan početni korak i smatramo da ste na dobrom putu. Mislim da će razmena iskustva biti obostrana - kao što će naša iskustva biti korisna za vas i mi dosta toga možemo od vas da naučimo - poručio je Tomas Nilund prilikom prethodne posete Zrenjaninu, novembra prošle godine, i to je, otprilike ono što je provejavalo i tokom današnjeg radnog sastanka, koji je otvorio gradonačelnik Zrenjanina. On je predočio učesnicima skupa informaciju o dosada realizovanim, kao i planiranim aktivnostima na uspostavljanju Regionalne deponije u Zrenjaninu.  
 
   
 
Ana Vujinov, projekt menadžer u Odseku za lokalni ekonomski razvoj i investicije Gradske uprave u Zrenjaninu, ističe da su određene pripreme za realizaciju projekta započele još 2006. godine.
- Sada smo stigli do faze završetka projektno-tehničke dokumentacije i do kraja godine apliciraćemo kod Evropske unije za potrebna sredstva za izgradnju celog sistema. Ovaj projekat, koji sprovodimo s partnerima iz Švedske, jeste paralelan projekat uspostavljanja Regionalnog centra, a kolege iz Švedske doprinose jačanju naših kapaciteta i uče nas kako treba da radimo od onog trenutka kada uspostavimo Regionalni centar za upravljanje otpadom – kazala je Vujinov.  
 
Današnjim planom rada predviđeno je održavanje nekoliko sesija, tokom kojih će biti reči o švedskim iskustvima u oblasti upravljanja otpadom i kako oformiti konkurentno regionalno preduzeće za upravljanje otpadom, a pažnja će se posvetiti i razmišljanjima o faktorima uspešnosti i svim izazovima koji se mogu naći pred realizacijom regionalnog plana za upravljanje otpadom.